1. Home
  2. Kalkaanslag
  3. Wat is kalk precies?

Wat is kalk precies?

Wat is kalk

Kalk (formeel calciumcarbonaat, CaCO3) in water wordt gevormd in een evenwichtsreactie, vooral bij het verwarmen van hard water.  

Evenwichtsreactie  

Hoe hoger de waterhardheid, hoe meer deeltjes in het water die kalkaanslag kunnen vormen. Dit zijn met name (calcium)waterstofcarbonaat en magnesiumcarbonaat. De evenwichtsreactie ziet er zo uit: 

CaCO3 (s) + CO2 (aq) + H2O Ca2+ (aq) + 2HCO3- (aq) 

Hoe hoger de watertemperatuur, hoe minder CO2 (koolstofdioxide) de oplossing kan bevatten. Hierdoor schuift het evenwicht van de reactie naar links, waardoor er kalk (CaCO3) wordt afgezet. Een evenwichtsreactie is omkeerbaar. Koelt het water af, dan zal er dus opnieuw CO2 in het water worden opgenomen, waardoor de gevormde kalk weer langzaam oplost. In de praktijk krijgt het daar echter de kans niet voor, omdat de gevormde kalk zich afzet op oppervlakken zoals douchewanden, kranen en tegels. 

Kalk in leidingwater 

Vaak wordt water met een hoge concentratie calcium(waterstof)carbonaat ‘kalkwater’ of ‘hard water’ genoemd. Vraag u zich af of veel kalk in water slecht is, dan kunnen we u geruststellen. Kalkrijk water is niet schadelijk voor de gezondheid, maar veroorzaakt wel vervelende kalkaanslag. Omdat kalkaanslag ook vaak ontstaat in waterkokers, noemen we het ook wel kalk- of ketelsteen. [link naar betreffende pagina] 

AquaCell is een product van Aquacombi