1. Home
  2. Kalkaanslag
  3. Hardnekkige kalkaanslag verwijderen met azijn?

Hardnekkige kalkaanslag verwijderen met azijn?

Hardnekkige kalk verwijderen met azijn

Hoe kunt u hardnekkige kalkaanslag verwijderen? Ten eerste door te begrijpen wat het is, om vervolgens op een slimme manier te werk te gaan. Kalkaanslag is zoals u eerder heeft kunnen lezen calciumcarbonaat dat gevormd wordt in een evenwichtsreactie met CO2, water en waterstofcarbonaat. Het is dus zaak om het evenwicht de andere kant op te laten gaan waardoor de kalkaanslag weer oplost. Hier nog ter herinnering de reactie waarbij kalkaanslag (CaCO3) gevormd wordt:

CaCO3 (s) + CO2 (aq) + H2O ⇋ Ca2 + (aq) + 2HCO3 - (aq)

Hoe warmer het water, des te minder CO2, waardoor het evenwicht naar links gaat en er meer kalk gevormd wordt. Wanneer u kalkaanslag wilt verwijderen wilt u dus juist dat het evenwicht opschuift naar rechts. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door azijn toe te voegen:

CaCO3 (s) + 2 CH3COOH (aq) > Ca2+(aq) + 2 CH3COO - (aq) + CO2 (g) + H2O(l)

Azijn is een van de meest 'vriendelijke' manieren om kalkaanslag te verwijderen. Ja, het is zuur en daardoor zeker niet onschadelijk voor de oppervlakken waar de kalkaanslag zich op heeft afgezet. Maar, als u dan moet kiezen tussen twee kwaden dan is het een betere oplossing dan bijvoorbeeld zoutzuur. Met dit zoutzuur zou u kalkaanslag nog veel effectiever kunnen verwijderen omdat het meer waterstof (H+) bevat, welke verantwoordelijk is voor de snelheid waarmee de reactie verloopt. Maar zoals u waarschijnlijk wel kunt indenken kleven er (grote) risico’s aan het gebruik van zoutzuur omdat het verschrikkelijk agressief is. Azijn stinkt weliswaar maar is goed beschouwd een prima manier om kalkaanslag te verwijderen.

AquaCell is een product van Aquacombi