1. Home
  2. Kalkaanslag
  3. Kalkaanslag op glas in de vaatwasser?

Kalkaanslag op glas in de vaatwasser?

Glas vaatwasser

Kalkaanslag op glas is vervelend. In het groot zoals wanneer het zich heeft afgezet op uw douchedeur of op uw ramen maar juist ook in het klein, wanneer je het glaswerk uit de vaatwasser haalt en u dezelfde kalkaanslag ziet. Wat kunt u er aan doen?

 

Vaatwasser

Over de kalkaanslag op uw douchedeur kunt u meer lezen in een ander artikel. In dit stuk kijken we naar de kalkaanslag die u ziet op het glas. Hier speelt namelijk ook al snel iets anders mee: glascorrosie.

Glascorrosie ontstaat bij een vaatwasmiddel dat sterk alkalisch is, en dan met name in combinatie met heet water, en het droogproces na afloop van de spoelbeurten met water. De beschadigingen die hierdoor ontstaan zijn permanent en dus niet omkeerbaar. De ruwe oppervlakken die dan ontstaan op het glas zijn weer een ideale bodem om kalkaanslag en vuil af te zetten.

Vooral zacht glas waar veel lood in zit is erg gevoelig voor glascorrosie. Houd uw kristallen glas dan ook uit de vaatwasser als u er zuinig op bent. Anders kunt u het na verloop van tijd weggooien.

Kalkaanslag op het glas

Is het kalkaanslag dat u ziet op het glaswerk? Dan is het zaak om te kijken of u voldoende vaatwasmiddel gebruikt en of het zout in uw vaatwasser is bijgevuld. Als dit niet te oorzaak is dan zit er niets anders op dan ze te reinigen. Ook hiervoor kunt u azijn of een ander zuur zoals citroenzuur gebruiken. Laat het een tijdje inweken, spoel het glas goed af en droog het meteen na met een schone, pluisvrije doek.

Lifehack glas vaatwasser

Heeft u een hele serie doffe glazen die eigenlijk verloren zijn? Een laatste redmiddel: gooi alle doffe glazen samen in de vaatwasser en gooi er twee tabletten om een gebit te reinigen bij. Als dit niet meer werkt dan zijn ze officieel reddeloos verloren.

Was glas weer met de hand

Een voor veel mensen waarschijnlijk te extreme oplossing is wellicht de beste. Ga weer terug naar het wassen van glaswerk met de hand. Soms is het goed om te beseffen dat het geautomatiseerde schoonmaken van producten niet de beste maar slechts de snelste optie is. Het beste resultaat krijgt u toch altijd op de ambachtelijke manier.

AquaCell is een product van Aquacombi