1. Home
  2. Kalkaanslag
  3. Wat is magnesium?

Wat is magnesium?

Wat is magnesium

Magnesium is net als calcium een aardalkalimetaal, samen (onder andere) verantwoordelijk voor kalkaanslag. Het is zilverwit, het atoomnummer is 12 en het symbool of de afkorting is Mg. Zoals je kon lezen bij calcium is magnesium een zogenaamd kation ofwel een (in dit geval) tweewaardig positief ion met dus een tekort aan negatief geladen elektronen. De zuivere vorm van magnesium heeft een ingewikkelde hexagonale structuur waardoor het beperkte mogelijkheden heeft om te vormen. Omdat het brandt met een fel, wit licht wordt het veel gebruikt in vuurwerk, vroeger werd het gebruikt als flitslicht in de fotografische industrie. De naam magnesium ontleent het aan een regio in Griekenland die Magnesia heet.

Magnesium was in de vorm van magnesiumoxide al lang en breed bekend maar omdat men het verwarde met de vergelijkbare stof calciumoxide werd pas in 1755 door een Schotse wetenschapper onderkend dat het echt om twee verschillende stoffen ging. Pas in 1886 begin de eerste commerciële productie van magnesium en uitgebreide onderzoeken naar de toepassing van dit metaal.

Magnesium voor het menselijk lichaam

Voor het menselijke lichaam is magnesium letterlijk aanwezig in iedere cel. Zonder magnesium stopt de energieproductie, de werking van de spieren en zenuwen maar magnesium zorgt net als calcium ook voor de stevigheid van de botten, een juiste werking van enzymen, en het is ook nog betrokken bij diverse hormonale reacties. Ongeveer de helft van de totale magnesiumvoorraad wordt opgeslagen in ons skelet.

Voeding en opname

Voeding is de bron van magnesium. Net als bij calcium nemen we deze stof nagenoeg niet op uit het leidingwater[1]. Lees daarover meer in dit artikel. Magnesium is aanwezig in een groot aantal voedingsmiddelen zoals noten, granen, chiazaad, groene groentes, spinazie en erwten. De hoeveelheid magnesium wordt door ons lichaam met grote nauwkeurigheid gebalanceerd door het, indien nodig, weer uit te scheiden via de nieren. Wanneer er een tekort ontstaat aan magnesium dan vertaalt zich dit naar een algeheel gevoel van lusteloosheid en/of vermoeidheid. Bij langdurige tekorten treden klachten op als irritatie van de zenuwen, hartritmestoornissen en maagkrampen.

Oorzaken magnesiumtekort:

  • Onvoldoende inname via voeding
  • Alcoholmisbruik in combinatie met ondervoeding (uiteindelijk resulterend in de hersenziekte Korsakoff)
  • Te hoge uitscheiding via de nieren
  • Afwijkende gluscosewaardes (diabetes)
  • Slecht werkende bijschildklier
  • Langdurig gebruik plaspillen
  • Langdurige diarree
  • Ernstige brandwonden
  • Zwangerschapsvergiftiging

 

[1] Leidingwater (Nevo code 1885) levert gemiddeld 5% van de calcium en 3,3% van de magnesium in Nederland. Leidingwater is dus verwaarloosbaar als bron van calcium en magnesium