1. Home
  2. Ontkalken
  3. Hoe kan ik kalk en kalkaanslag verwijderen?

Hoe kan ik kalk en kalkaanslag verwijderen?

Hoe kan ik kalk en kalkaanslag verwijderen?

Het meest structurele antwoord op deze vraag zou zijn: een goede waterontharder aanschaffen. Bestaande kalkaanslag verwijderen en apparatuur ontkalken is vervolgens niet meer nodig want die lost vanzelf op, en de vorming van nieuwe kalkaanslag wordt voorkomen door kalk uit het water te verwijderen.

De aanschaf van een goede waterontharder is (nog) niet niet voor iedereen weggelegd. Hier dus alvast een aantal tips.

Kalkaanslag verwijderen van oppervlakten en kranen

Goedkoopste en milieuvriendelijkste methode is het gebruik van schoonmaakazijn. Dit werkt wat minder snel dan dure antikalk-producten maar verdient de aanbeveling omdat het minder agressief is en toch zeer werkzaam. Voor oppervlakten als badkamertegels, toiletpot en douchewanden of -deuren gaat u als volgt te werk.

  1. Drenk een doek in puur schoonmaakazijn en wrijf het oppervlak dat u wilt ontkalken er grondig mee in.
  2. Laat de doek liggen en ongeveer een half uur intrekken.
  3. Wrijf daarna het oppervlak nu goed uit met dezelfde doek en spoel na. Bij een wat dikkere laag kalkaanslag zult u dit (enkele keren) moeten herhalen.

Doe dit wel regelmatig, anders wordt de kalklaag te dik. Een oude kalklaag laat zich in de regel zeer moeilijk verwijderen met azijn, maar ook met agressievere antikalkmiddelen. Een laatste redmiddel is dan een verfkrabber of mesje, maar de kans op krassen of andere beschadigingen is dan weer heel groot.

Kranen ontkalken

Een kraan ontkalken doet u als volgt:

  1. Drenk een doek in puur schoonmaakazijn en wrijf de kraan goed in.
  2. Leg de doek daarna stevig om de kraan heen en laat een kwartier liggen. Niet korter, want anders trekt de azijn niet voldoende in. Maar ook niet veel langer want dan loopt u kans dat het chroom aangetast wordt.
  3. Wrijf na een kwartier de kraan schoon en spoel na met water.

Herhaal dit eens in de 3 tot 4 weken (afhankelijk van uw waterhardheid) Zo houdt u het kalkprobleem enigszins onder controle.

Kalkaanslag verwijderen in apparatuur

In warmwaterapparatuur zoals de koffiezetter, waterkoker, wasmachine, vaatwasser etc. slaat kalkaanslag nog eerder neer dan op oppervlakten, met name op verwarmingselementen. Dat verkort de levensduur en verlaagt het rendement van die apparatuur. Het is daarom verstandig om regelmatig de kalkaanslag uit deze apparatuur te verwijderen.

In principe kan voor het ontkalken van apparatuur ook schoonmaakazijn (link naar punt 2 hierboven) worden gebruikt. Er is echter een belangrijke kanttekening. Zure vloeistoffen zoals azijn en citroensap kunnen apparaten intern aantasten. Fabrikanten raden dit dan ook vaak af, en hebben meestal een eigen ontkalkingsmiddel in hun assortiment. Volgens de consumentenbond vervalt bij bepaalde leveranciers zelfs de garantie indien een ander ontkalkingsmiddel dan hun eigen wordt gebruikt.

AquaCell is een product van Aquacombi