1. Home
 2. Ontkalken
 3. Hoe kan ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

Hoe kan ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

Hoe kan ik mijn koffiezetapparaat of espressoapparaat ontkalken?

Koffiezetapparaat ontkalken

Een eenvoudig koffiezetapparaat kun je gemakkelijk ontkalken met verdund natuurazijn of citroenzuur. Veel fabrikanten van koffiezetapparaten verkopen zelf ook ontkalkingsmiddelen, maar deze zijn vaak duur en altijd zeer milieubelastend. Zo pak je het aan met azijn:

 1. Vul het reservoir van het koffiezetapparaat
 2. Voeg hier een flinke scheut natuurazijn of twee eetlepels citroensap aan toe.
 3. Laat nu de helft van het water doorlopen. Halverwege zet u het apparaat uit.
 4. Na een of enkele uurtjes zet u het apparaat weer aan zodat het resterende mengsel door kan lopen.
 5. Daarna spoelt u het koffiezetapparaat nog 2 tot 3 keer door met water zodat eventuele resten van azijn of citroensap geheel uit het apparaat zijn gespoeld. Het apparaat is nu als het goed is weer vrij van kalk.

Zonder waterontharder is het is belangrijk dat u dit procedé maandelijks herhaalt omdat de kalk anders opnieuw afzet.

Espressoapparaat ontkalken

Espressomachines geven over het algemeen aan wanneer er moet worden ontkalkt. Het is belangrijk om dit signaal serieus te nemen, u zult niet de eerste zijn waar de garantie vervalt zodra de monteur ziet dat u nalatig bent geweest. Sommige espressoapparaten doen het niet meer zodra het ontkalkingssignaal is gegeven. Volg voor het ontkalken van uw espressomachine onderstaande stappen. Het ontkalken van volautomatische espressomachines is tijdrovend, cupmachines kosten minder tijd. In tegenstelling tot filtermachines is het niet verstandig om dure espressoapparaten te ontkalken met een huis-tuin-en-keukenmiddel zoals natuurazijn of citroensap. Deze machines zijn duur, technisch gecompliceerder en u wilt niet het risico lopen op defecten en garantieproblemen met de leverancier. Het is verstandig om u eerst te laten informeren bij de fabrikant. Meestal staat in de gebruiksaanwijzing wel beschreven hoe en met welk middel u moet ontkalken. De meeste fabrikanten verkopen zelf een ontkalkingsmiddel, vaak in de vorm van poeders, vloeistoffen of tabletten.

 1. Het is belangrijk dat het apparaat volledig is afgekoeld voordat u gaat ontkalken. Afhankelijk van het apparaat kan dit 2 tot wel 4 uren duren.
 2. Leeg het waterreservoir en maak het schoon. Verwijder indien aanwezig het kalkfilter.
 3. Vul het waterreservoir volgens de gebruiksaanwijzing met het ontkalkingsmiddel (vaak moet dit verdund worden met water).
 4. Plaats het reservoir terug.
 5. Zet een kom met de minimale inhoud van het waterreservoir onder de koffie- en/of wateruitloop
 6. De meeste espressoapparaten hebben een speciaal ontkalkingsprogramma. Laat dit programma in zijn geheel lopen.
 7. Gooi het spoelwater weg zodra het ontkalkingsprogramma in zijn geheel is afgerond.
 8. Indien het apparaat inderdaad over een ontkalkingsprogramma beschikt en dit is doorlopen, hoeft u niet na te spoelen.

De Espressomachine is nu ontkalkt en weer klaar voor gebruik. Indien u niet in het bezit bent van een waterontharder is het belangrijk dat u regelmatig ontkalkt. Hoe dikker de kalklaag wordt, hoe groter de kans op storingen en defecten.

Wist u trouwens dat uw koffie beste smaakt indien gezet met kalkvrij water?

AquaCell is een product van Aquacombi