1. Home
  2. Ontkalken
  3. Ontkalken met schoonmaakazijn

Ontkalken met schoonmaakazijn

Werkt schoonmaakazijn tegen kalkaanslag?

Schoonmaakazijn is een goed middel om oppervlakken, kranen en apparaten te ontkalken. Lees hier hoe u schoonmaakazijn het beste kunt gebruiken. 

Schoonmaakazijn is (een zwak) zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt. Ook is het slechts een tijdelijk oplossing tegen kalkaanslag: om de zoveel tijd moet u opnieuw met ontkalken aan de slag. Met een waterhardheid van 8,5 dH komt een nieuw laagje aanslag binnen een paar dagen alweer in het zicht.  

Zo gebruikt u schoonmaakazijn  

  • Dompel kleine(re) onderdelen in een badje van schoonmaakazijn. Laat het desnoods enkele uren staan wanneer de kalkaanslag hardnekkig is.  
  • Maak een doek of stuk papier vochtig met schoonmaakazijn en wikkel het om of leg het op het verkalkte onderdeel. 
  • Spuit tegels en voegen in met een plantenspuit, laat de azijn intrekken en spoel na. 

 

LET OP: ook uw koffiezetapparaat kunt u spoelen met azijn, maar wees u ervan bewust dat dit op den duur de boiler aantast. 

Met een AquaCell is ontkalken met azijn verleden tijd 

Heeft u genoeg van het herhaaldelijk ontkalken met schoonmaakazijn? Met een AquaCell waterontharder is schrobben en boenen er niet meer bij! Door het zachte, 100% kalkvrije water ontstaat er geen kalkafzet meer, en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt. 

AquaCell is een product van Aquacombi