1. Home
  2. Werking waterontharder
  3. Waarom een AquaCell waterontharder, wat maakt AquaCell uniek?

Waarom een AquaCell waterontharder, wat maakt AquaCell uniek?

Hoe werkt een waterontharder

De AquaCell heeft een aantal unieke eigenschappen die geen enkel andere waterontharder heeft, en dit is de top-3:

1: Twee ontharders in één: 24 uur per dag 100% zacht water  
2: Volledig stroomloos: de kans op storingen is nihil
3: Dertig jaar garantie

 

Een AquaCell waterontharder is qua werking een ionenwisselaar; een kationwisselaar om precies te zijn. De link in de zin hiervoor legt u in detail uit hoe dat werkt. In essentie komt het erop neer dat er in de AquaCell twee cellen zitten die volgepakt zijn met kleine bolletjes hars. Het water stroom vanaf de watermeter éérst door de AquaCell en de harsbolletjes verzadigen zicht met de deeltjes calcium en magnesium die het water hard maken. Pas daarna vervolgt het water zijn weg dan door het huis zonder deze ‘harde’ deeltjes. Op deze manier kan het water geen kalkaanslag meer vormen waardoor we het harde water dus effectief zacht gemaakt hebben. Dat is wat het doet in huis.

Maar hoe werkt het precies en waarom is AquaCell nou anders in de manier waarop hij zijn werkt doet?

Homogene hars

De hars in de AquaCell is tot wel drie keer fijner dan in de grote(re) waterontharders van vroeger die op stroom werken. Doordat de hars zo fijn is, maar een derde van een millimeter in doorsnede om precies te zijn, werkt deze een stuk efficiënter. Dat scheelt zout en spoelwater omdat het totale oppervlak veel groter is en het water dus veel beter contact maakt met de hars. Er lekt niets weg.

Slim stromen

Wanneer aan van de cellen in de AquaCell vol zit met calcium en magnesium dan moet deze schoongespoeld worden met een zoute oplossing. Dit gebeurd helemaal automatisch door het waterverbruik bij te houden met een waterteller die vergelijkbaar is met de tellers in uw watermeter. Zo weet deze waterontharder precies wanneer de maximale capaciteit van een cel bereikt is. Een van de bijzondere en unieke eigenschappen van de AquaCell is dat het water éérst onthard wordt en dan pas geteld. Zo blijft het registratiesysteem kalkvrij. Logisch toch? Maar dit is wel onderscheidend voor de AquaCell werking.

Continue cellen; altijd zacht water

Een andere unieke eigenschap van de AquaCell is dat er twee cellen zijn. Dat is bijzonder omdat er zo altijd zacht water geleverd kan worden. Wanneer een waterontharder met een enkele cel schoongespoeld moet worden dan kan deze namelijk geen zacht water leveren. Bijkomend voordeel is de dubbele doorstroom van wel 3000 liter per uur die dit mogelijk maakt wanneer beide cellen in functie zijn.

Zonder stekker

AquaCell heeft voor de werking van het onthardingsproces of voor de spoelingen die we regeneraties noemen ook geen stroom nodig. De waterdruk in uw waterleidingsysteem is voldoende voor het aansturen van alle processen. Het afvoerwater kan zonder (elektrisch)pompsysteem zelfs 2 meter hoog en vijf meter ver worden afgevoerd.

Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van het venturi effect. Dat betekent dat gebruik wordt gemaakt van een versmalling in de waterstroom. De druk op het smalste punt is veel hoger dan op het breedste punt. Zo wordt op een slimme manier druk gecreëerd zonder dat daarvoor elektronica nodig is. Waaom zou je ook electronica toepassen als het niet strikt noodzakelijk is?.

Alles wat er inzit kan ook kapot gaan leert de ervaring. Houd het simpel, bedrijfszeker en effectief. Dat is de essentie van de AquaCell werking.

Koelbox klein

Nog een goed voorbeeld van de slimme werking van de AquaCell waterontharder is het formaat. AquaCell is maar 21 centimeter breed, 44 diep en 49 hoog (21 x 44 x 49 - B x D x H). Hierdoor past kan er zelfs in een meterkast geïnstalleerd worden. Erg handig zodat u alles netjes bij elkaar heeft. En het bijvullen van de zoutblokken is een kwestie van deur open, deur dicht. Klaar.

Zonder zeulen

Dat bijvullen van het zout gaat bij de AquaCell heel anders dan vroeger. Toen hadden we zakken zout van 25 kilo. De AquaCell waterontharder werkt op blokken zout van 4 kilo per stuk. Dat maakt het bijvullen veel eenvoudiger want u kunt het gewoon zelf doen zonder 25 kilo van de grond te hoeven tillen.

De zoutblokken van AquaCell zijn wel duurder. Maar, omdat AquaCell veel zuiniger zijn zullen de verbruikskosten per saldo niet hoger uitallen terwijl er dus dus effectief wel veel minder zout en spoelwater gebruikt wordt.

Het zout komt overigens niet in contact met het drinkwater zelf. Het water gaat dus ook niet zout smaken.

Zonder zorgen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de werking: de service en garantie van de AquaCell. Als er namelijk iets niet meer werkt zoals het hoort dan wilt u het zo snel als mogelijk gerepareerd zien, toch? Als het nodig is dan lost ons serviceteam binnen 24 uur elke voorkomende storing op.

Wij vinden dat dé waterontharder namelijk pas echt goed wordt met de beste service.
En dat vinden wij niet alleen. Lees hier bijvoorbeeld de ervaringen met ons en met de AquaCell.

AquaCell is een product van Aquacombi