1. Home
  2. Werking waterontharder
  3. Het venturi-effect: wat is het en hoe werkt het?

Het venturi-effect: wat is het en hoe werkt het?

Hoe komt zout in de harscellen

De AquaCell regelt het onthardings- en spoelproces volledig zonder stroom en elektronica, en maakt daarbij gebruik van het venturi-effect.  

Het venturi-effect is een natuurlijk fenomeen dat ontstaat wanneer een vloeistof (zoals water) door een vernauwing wordt geleid en daardoor sneller gaat stromen. Door die versnelling neemt de vloeistofdruk af op het punt van de vernauwing. Hierdoor ontstaat er drukverschil, dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor het aanzuigen van vloeistoffen of het regelen van stromingsprocessen.  

Hoe ziet de venturi-werking in de AquaCell eruit? 

Wanneer de harscellen van de AquaCell verzadigd zijn met kalk, worden ze automatisch schoongespoeld met een zoutoplossing. Hierbij maakt de waterontharder gebruik van het venturi-effect zoals hierboven omschreven: door een trechtervormige vernauwing in de AquaCell wordt de zoutoplossing door het ontstane waterdrukverschil uit het zoutkabinet naar de harscellen gezogen.  

Door het venturi-effect kan de AquaCell het proces van ontharden en spoelen regelen zonder stroom en elektronica. Het verschil in waterdruk maakt het zelfs mogelijk dat het afvoerwater 2 meter hoog en tot wel 5 meter ver kan worden weggevoerd. Plaatsing van de AquaCell in een meterkast, kelder, kruipruimte of zelfs in de waterput is in verreweg de meeste gevallen dan ook geen enkel probleem. 

AquaCell is een product van Aquacombi