i

Resthardheid instellen? Of 0 dH bij een AquaCell waterontharder?

Welke resthardheid kune je instellen 0 dh

De werking van een ionenwisselaar in het algemeen en dus ook de werking van de AquaCell specifiek is zo, dat je geen resthardheid kunt instellen. Het water is hard of het water is zacht. Het is 0 of het is 1. Alleen de kwaliteit van de hars heeft nog invloed op een eventuele resthardheid van het water uit een ionenwisselaar. Zo zal een grove hars met een hele ongelijke (ofwel een heterogene samenstelling) op termijn kalkdeeltjes doorlaten zodat het water niet volledig zacht meer is. Dit noemen we mechanisch lekken.

Maar om nu een resthardheid in te stellen door een slechte kwaliteit hars te gebruiken zou natuurlijk vergezocht zijn. Kun je dan wel een resthardheid instellen? In theorie wel. Wanneer je hard water van VOOR de waterontharder gaat bijmengen met water van 0 dH, krijg je natuurlijk een hardheid groter dan 0. Even de juiste mengverhouding zoeken en klaar ben je. Toch? Nee helaas. 

Eerst even een stap terug. Waarom zou er überhaupt een resthardheid ingesteld moeten worden? Er is geen enkele legitieme reden aan te voeren om een hardheid groter dan 0 dH in te stellen. Het zou ook een beetje gek zijn. Net als een wasmachine die je zo kunt instellen dat de was nog een beetje vies blijft. Er is geen enkele wetenschappelijke dan wel praktische reden om een hardheid hoger dan 0 dH in te stellen als je een waterontharder gebruikt. In Amerika -het land met de meeste waterontharders ter wereld- hebben ze bijvoorbeeld nog nooit gehoord van dit fenomeen. Als je water gaat ontharden dan wil je het toch zo zacht mogelijk maken? Waarom een kleine hardheid toestaan?

Dan nog over de techniek en de theorie om deze hardheid in te mengen. Het instellen van een resthardheid kan helemaal niet op een betrouwbare en gecontroleerde manier namelijk. Stel u brengt een ventiel aan in de aanvoerleiding naar de waterontharder om dit bij te mengen in het water dat de waterontharder verlaat. Zo kunt u theoretisch een hardheid creëren die groter is dan 0 dH. Maar, dit werkt alleen in theorie wanneer de watervraag na het ventiel altijd gelijk is. En u raadt het al: dit is niet het geval. U mengt bijvoorbeeld bij de watervraag van een enkele kraan een waterhardheid van 3 dH. Vervolgens zet u twee kranen open in huis. Zou de waterhardheid nog steeds 3 dH zijn? Inderdaad, nee dus.

Dan nog wat achtergrondinformatie over de herkomst van waterontharders die middels een mengventiel een resthardheid bewerkstelligen. Decennialang heeft het gerucht de ronde gedaan dat (volledig) zacht water per definitie corrosief is en koperen leidingen kan aantasten. Ten onrechte werden natuurlijk zacht water, gedemineraliseerd water en onthard water (door middel van ionenwisseling) steeds op één hoop gegooid. Inmiddels is duidelijk dat de zuurgraad (pH-waarde) van volledig onthard water niet anders is dan het onbehandelde water en dus niet verhoogd corrosief is. In de praktijk hebben we dat in 2012 samen met TNO zelfs kunnen aantonen[1].

Lees dit artikel voor meer informatie over dit onderwerp.

Een ander hardnekkig misverstand is dat volledig onthard water slecht zou zijn voor de gezondheid. Ook deze aanname is inmiddels door de actualiteit achterhaald. Volgens het RIVM is 5% van de calcium en 3,3% van de magnesium in onze voeding afkomstig uit leidingwater. Als bron van calcium en magnesium is het hiermee dus praktisch verwaarloosbaar (Nevo code 1885)[2]. Lees dit artikel voor meer informatie over dit onderwerp. 

Conclusie: er is geen enkele reden om een resthardheid in te stellen. Water van 0dH geeft een maximaal rendement omdat het alleen dan zijn kalkvormende, uitdrogende en zeep bufferende werking volledig verliest en dat is toch waarom u een waterontharder zou willen aanschaffen? Vraagt u voor de aardigheid eens door wanneer iemand toch overtuigd is van een dergelijke instelling. Waarom zou dit nodig zijn?

 

[1] Lees hier het volledige rapport van TNO

[2] Van Rossum, C.T.M., Heidi P. Fransen, Janneke Verkaik-Kloosterman, Elly J.M. Buurma-Rethans, Marga C. Ocké, 2011. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010 (No. 350050006/2011). 2010| Part 8-B Sources (NEVO-codes) of minerals | Version 2| 25/2255. RIVM National Institute for Public Health and the Environment.

[2] Tevens online te raadplegen via http://nevo-online.rivm.nl/

De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ testimonial.title | limit 60 }}}

{{{ testimonial.name }}}
{{{ testimonial.region_text }}}

LEES MEER
De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ video.title | limit 60 }}}

{{{ video.name }}}
{{{ video.region_text }}}

LEES MEER
De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ review.name }}}

{{{ review.content.place }}}

{{{ review.content.score }}}

{{{ review.content.positive }}}

{{{ review.content.negative }}}

Aanbeveling: {{ review.content.recommend }}

{{{ installation.title }}}

{{{ installation.zipcode ? installation.zipcode.zipcode : installation.name }}}

De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

De minimale waterhardheid van het kraanwater in {{ testimonials.region.name }} ({{ testimonials.region.name_alt }}) ligt in de buurt van de {{ testimonials.region.hardness }} dH dit geldt als {{ testimonials.region.hardness | hardnessAdjective }} water.

Zoek gericht op uw eigen postcode

Uw locatie: {{ testimonials.region.name }}