1. Home
  2. Zacht water
  3. Moet ik bestaande kalkaanslag zelf verwijderen?

Moet ik bestaande kalkaanslag zelf verwijderen?

Bestaande kalkaanslag zelf verwijderen?

Bestaande kalkaanslag hoeft u bij gebruik van zacht water niet zelf te verwijderen. U kunt wachten totdat bestaande kalkaanslag vanzelf oplost. Een AquaCell waterontharder brengt de waterhardheid namelijk terug tot 0 dH. En, door het chemisch evenwicht van water is er nu 'ruimte' om kalkdeeltjes op te nemen waarmee het de oude en bestaande kalkaanslag zal verwijderen die zich in de loop der jaren heeft afgezet in uw apparaten en in uw leidingen. Het kan dus in theorie zo zijn dat uw water na plaatsing van de waterontharder een minieme resthardheid heeft die na verloop van tijd weer zal verdwijnen.

Het is daarom ook verstandig om de zeefjes van kranen met regelmaat los te draaien na installatie van uw AquaCell waterontharder. U zult zien dat er kalkgruis vanuit de leidingen loskomt en dit kan de waterstroom minimaal blokkeren.

Afgezette kalk lost weer op

Aan de waterkoker of aan het koffiezetapparaat kunt u goed zien dat zacht water de afgezette kalk weer oplost. Deze apparaten worden vaak gebruikt en het water wordt extreem verhit. Ideale omstandigheden om kalk af te zetten maar dus ook om deze kalk weer op te lossen met zacht water.

Waterkoker schoon na 6 weken

U kunt hier ongeveer van uitgaan: zes weken voordat een waterkoker weer volledig schoon is, drie tot zes maanden voor badkamertegels en voegen die erg verkalkt zijn weer iets terug krijgen van hun oude glans (mits ze niet beschadigd zijn met chemische ontkalkers), zes maanden voor een verwarmingselement in een apparaat zoals een vaatwasser en twee jaar of langer voor uw waterleidingen (afhankelijk van de 'leeftijd' van uw huis en dus de waterleidingen).

Bovenstaande indicaties zijn natuurlijk afhankelijk van de mate waarin de verkalking heeft toegeslagen, de mate waarin u water gebruikt en de waterhardheid voordat de AquaCell werd geïnstalleerd. We vinden het leuk om uw ervaringen te horen. Laat ons vooral weten hoe u dit meemaakt.

Conclusie: Na installatie van een waterontharder hoeft bestaande kalkaanslag niet te verwijderen, mits u even geduld heeft. De kalkaanslag lost met zacht water vanzelf op.

AquaCell is een product van Aquacombi