1. Home
  2. Zacht water

Veelgestelde vragen over zacht water

Is zacht water eigenlijk wel drinkbaar als het onthard is door een AquaCell waterontharder? En, smaakt het dan ook zout omdat de cellen immers worden schoongemaakt met een zoute oplossing. Hoeveel natrium voegt dit proces toe aan mijn drinkwater en is het daardoor nog wel gezond om te drinken? Hoe zit het verder met de groei van bacteriën? Moet ik me daar zorgen om maken? Of, dat calcium en magnesium uit zacht water worden gehaald. Die heb ik toch nodig?

Alle vragen over zacht water

En, verandert de pH van zacht water ook? Wordt het bijvoorbeeld zuurder, en heeft dat ook effect op de leidingen in mijn woning? Kan ik zacht water in een Aquarium gebruiken of mijn ramen ermee wassen? Hoe maak je eigenlijk schoon met zacht(er) water? En, misschien de hamvraag: heeft zacht water ook nadelen?

Op al deze vragen en meer krijgt u in dit hoofdstuk een antwoord.

Veelgestelde vragen over zacht water

Is zacht (onthard) water drinkbaar?

Ja. Waterontharding op basis van ionenuitwisseling is door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) erkend voor de behandeling van drinkwater en zacht water is dan ook niet slecht voor uw gezondheid. Drinkwatermaatschappijen gebruiken onder andere ook deze techniek om water te ontharden. Tijdens de ionenuitwisseling worden de harde calcium- en magnesiumionen omgewisseld voor natriumionen die geen kalkaanslag meer kunnen veroorzaken.

Lees meer

Smaakt zacht water zout?

Nee, zacht water smaakt niet zout. Bij natriumchloride, de chemische naam voor keukenzout, is de zoute smaak afkomstig van de verbinding van natrium met chloride. In onthard water stijgt echter alleen het natriumgehalte, terwijl de hoeveelheid chloride ongewijzigd blijft. Als de natriumsmaak al waarneembaar zou zijn dan zou men hooguit kunnen zeggen dat dit water 'natriumhoudend' [1] is. Onthard water heeft dus helemaal geen zoute smaak. Kijk hiervoor ook eens op de labels van verschillende soorten bronwater. U zult waarschijnlijk versteld staan van de uiteenlopende samenstelling(en). Spa blauw en zacht water uit een AquaCell liggen qua samenstelling redelijk dicht bij elkaar.

Lees meer

Hoeveel natrium zit er in het zachte water uit de AquaCell?

Met het ontharden van water voegt de AquaCell natrium aan het drinkwater toe. Om hoeveel natrium gaat het, en is dat gezond?  

Lees meer

Is een waterontharder slecht voor de gezondheid?

Het antwoord is eenvoudig: nee, het drinken van zacht water via een waterontharder is niet slecht voor uw gezondheid. We leggen u graag uit hoe het zit. 

Lees meer

Veranderde PH waarde door AquaCell waterontharder?

Een waterontharder zoals AquaCell oefent met de gebruikte techniek van ionenwisseling in het water chemisch gezien geen noemenswaardige invloed uit op de samenstelling van het water en heeft daarom ook geen invloed op de pH.

Lees meer

Verwijdert een waterontharder essentiële mineralen?

Een waterontharder verwijdert calcium en magnesium uit drinkwater waardoor het zacht wordt. Beide stoffen zijn essentieel voor ons menselijk lichaam maar het menselijk organisme is voor alle duidelijkheid niet afhankelijk van drinkwater voor de levering van deze mineralen. Anders zouden we een probleem hebben, ook zonder waterontharder.

Lees meer

Is calcium of magnesium nodig in drinkwater?

Noch de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), noch de Europese Gemeenschap leggen minima of maxima op in verband met de hardheid van ons drinkwater. De huidige Europese Drinkwaterrichtlijn 98/83/EG van 1998 betreffende het water voor menselijke consumptie bevat geen enkele verwijzing meer naar de hardheid, het calcium- of het magnesiumgehalte. Een evenwichtige voeding levert immers voldoende calcium en magnesium.

Lees meer

Kan ik een aquarium vullen met zacht water?

Dat hangt van de soort vis in uw aquarium af. Bepaalde vissoorten, vooral tropische vissen, gedijen alleen goed in water met een sterk gecontroleerde samenstelling.

Lees meer

Hoeveel water gebruikt een gezin in Nederland?

We verbruiken nogal wat water in Nederland. In totaal 119 liter per persoon, per dag. Hiermee gebruiken we 96% van onze nationale watervoorraad. Het meeste water verbruiken we tijdens het douchen. 51,17 liter water per dag om precies te zijn. Bijna 5 liter wordt ervoor of erna aan de wastafel gebruikt. 33 liter spoelen we dagelijks door het toilet, 5,7 liter water per keer. De wasmachine draait rond met 14 liter.

Lees meer

Kan ik mijn ramen wassen met zacht water?

Ja. Sterker nog: ramen wassen met zacht water is veel beter dan ramen wassen met hard water. Het is dan ook een van de specifieke voordelen van een AquaCell waterontharder. Niet voor niets gebruiken verreweg de meeste schoonmaakbedrijven ook zacht (of zelfs gedemineraliseerd) water voor het wassen van ramen. Hard en kalkrijk water laat namelijk op ramen net zulke hardnekkige kalkstrepen achter als op uw kraan, badkamertegels en de douchewand.

Lees meer

Schoonmaaktips bij gebruik zacht water?

Wanneer u dan een AquaCell heeft die alle kalkaanslag-vormende deeltjes uit het water haalt dan is het belangrijk om uw schoonmaakgedrag hierop aan te passen, omdat zacht water een aantal ingrijpend andere eigenschappen heeft wanneer het aankomt op schoonmaken. Hierbij een aantal schoonmaaktips:

Lees meer

Wat wordt bedoeld met het zuiveren van water?

Eigenlijk zegt de naam alles: waterzuivering is het proces van het zuiveren van water van ongewenste elementen. De gewenste zuiverheid wordt bepaald door de toepassing. We zuiveren water bijvoorbeeld totdat het geschikt is voor menselijke consumptie. Maar daar komt nogal wat bij kijken.

Lees meer

Nadelen van een waterontharder

Wij kunnen in alle eerlijkheid geen enkel ‘echt’ nadeel van zacht water noemen. Dat is niet omdat ze er wel zijn maar we ze liever onder de pet houden zodat u zichzelf een AquaCell waterontharder aanschaft. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat er wel degelijk nadelen verbonden zijn aan zacht water. Als dit het geval zou zijn zouden er toch niet zoveel mensen zó enthousiast getuigen van hun positieve ervaringen?

Lees meer

Hoeveel schoonmaakmiddelen kan ik besparen met een waterontharder?

Het antwoord op de vraag hoeveel schoonmaakmiddelen u kunt besparen met een waterontharder hangt af van de hardheid van het water dat wordt geleverd door uw waterbedrijf, uw initiële gebruik van schoonmaakmiddelen (grotendeels afhankelijk van het aantal personen in het huishouden), merkvoorkeur en uw eigen bereidheid om het gebruik van schoonmaakmiddelen te reduceren.

Lees meer

Moet ik bestaande kalkaanslag zelf verwijderen?

Bestaande kalkaanslag hoeft u bij gebruik van zacht water niet zelf te verwijderen. U kunt wachten totdat bestaande kalkaanslag vanzelf oplost. Een AquaCell waterontharder brengt de waterhardheid namelijk terug tot 0 dH. En, door het chemisch evenwicht van water is er nu 'ruimte' om kalkdeeltjes op te nemen waarmee het de oude en bestaande kalkaanslag zal verwijderen die zich in de loop der jaren heeft afgezet in uw apparaten en in uw leidingen. Het kan dus in theorie zo zijn dat uw water na plaatsing van de waterontharder een minieme resthardheid heeft die na verloop van tijd weer zal verdwijnen.

Lees meer

Kan ik mijn tuin besproeien met onthard water?

Ja, de tuin en planten besproeien met zacht water kan zeker maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Onthard water houdt het blad van uw planten kalkvrij waardoor ze er, én beter uitzien, én meer zonlicht opnemen. Dat is het argument om het wel te doen. Maar het sproeien van de tuin zorgt voor meer waterverbruik en dus voor een hoger verbruik van regeneratiezout en dat is zonde.

Lees meer

Kan ik mijn cv-installatie bijvullen met onthard water?

Of u onthard water in uw CV-installatie kunt doen hangt met name af van uw CV-fabrikant. Lees vooral de garantievoorwaarden van de fabrikant goed. Hard of zacht water maakt voor de cv-installatie in die zin veel uit dat hard water kalkaanslag veroorzaakt en daardoor een goede werking van de installatie belemmert zoals blijkt uit verschillende onderzoeken [1]. Er zijn dan ook fabrikanten van cv-installaties zoals ATAG die volledig zacht water in hun installaties aanraden. Maar, er zijn ook fabrikanten die dat juist niet doen en de garantie koppelen aan het gebruik van water dat niet behandeld is.

Lees meer

Mijn waterleidingbedrijf levert 'zacht water', heb ik dan wel een waterontharder nodig?

Het antwoord op deze vraag is erg subjectief. Onze visie is dat niet het waterbedrijf op deze vraag antwoord moet geven, maar de consument zelf.

Lees meer

Is zacht water slecht voor mijn koperleidingen en veroorzaakt het corrosie?

Nee, en sterker nog: zacht water is juist beter voor een koperen leiding.

Lees meer

Interesse in een AquaCell?

De meest verkochte waterontharder van Nederland. Meer dan 352.000 tevreden klanten gingen u voor!

Bereken uw prijs

AquaCell is een product van Aquacombi