1. Home
  2. Zacht water
  3. Is zacht (onthard) water drinkbaar?

Is zacht (onthard) water drinkbaar?

Waterontharding ionenuitwisseling

Ja. Waterontharding op basis van ionenuitwisseling is door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) erkend voor de behandeling van drinkwater en zacht water is dan ook niet slecht voor uw gezondheid. Drinkwatermaatschappijen gebruiken onder andere ook deze techniek om water te ontharden. Tijdens de ionenuitwisseling worden de harde calcium- en magnesiumionen omgewisseld voor natriumionen die geen kalkaanslag meer kunnen veroorzaken.

Zacht water smaakt niet zout en calcium en magnesium zijn totaal overbodig in het drinkwater ondanks dat het belangrijke mineralen zijn voor het menselijk lichaam. Lees de links hier onder voor meer inhoudelijke informatie over dit specifieke onderwerp. 

De toename in natrium voor de wisseling is verwaarloosbaar. Bij elke duitse graad verlaging van de waterhardheid wordt 8,5 milligram natrium per liter water toegevoegd. Voor het ontharden van hard water met een oorspronkelijke hardheid van 10dH tot 0 dH wordt dus precies 85 mg natrium per liter water toegevoegd, terwijl de gemiddelde consumptie van leidingwater dagelijks gemiddeld 1 liter water is [1]. In dit voorbeeld wordt er dus 85 milligram natrium toegevoegd, naast het bestaande natriumgehalte in het water. 

Laten we nu eens uitgaan van een situatie met een vrij gemiddelde waterhardheid van 8 dH. Volgens een rapport van Vitens [2] bevat een liter water van hun pompstation in Spannenburg (Friesland) bij een waterhardheid van 6,6 dH 81,3 milligram natrium. Voor het gemak gaan we ervan uit dat water met een hardheid van 8 dH (81,3/6,6) x 8 = 98 milligram natrium bevat. Na volledige ontharding zal het water dus ((8,5*8)+98) = 166 milligram natrium bevatten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium voor een volwassene is 2400 milligram. Zo is minstens 93% van de natriuminbreng afkomstig uit voeding en slechts 7% uit water [2]. Ook in een natriumarm dieet.

Een leuke anekdote: bronwater van Badoit bevat 150 mg natrium per liter, bronwater van Vichy bevat een recordwaarde van maar liefst 1.700 (!) mg per liter. Beide zijn ze prima drinkbaar. Bij de tegenwoordig zo populaire vetrijke en koolhydraatvrije diëten moeten er zelfs grote hoeveelheden extra natrium worden gesuppleerd omdat het zorgt voor een betere vochtbalans.

Daar leest u ook meer over de rol van drinkwater in de dagelijks inname van calcium en magnesium. 

 

[1] Katan, M (2015). Verarmd voedsel. Geraadpleegd op 18 januari 2015. http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/515-verarmd-voedsel.html

[3] 'Human intake of minerals from drinking water in the European communities': Hardness of drinking water and public health", bladzijden 173-211.

AquaCell is een product van Aquacombi