1. Home
  2. AquaCell kopen
  3. Hardheid water meten met testset

Hardheid water meten met testset

Testset kit

Voor het zelf meten van de waterhardheid kunt u een testset kit kopen. Zo’n waterhardheid tester kunt u online bestellen in onze webshop. 

Zelf uw waterhardheid meten

Het werkt als volgt. Je neemt een watermonster en hierbij druppel je een zogenaamde reagens. De naam zegt het al; deze stof in de testset reageert op de aanwezigheid van de deeltjes die verantwoordelijk zijn voor een (hoge) waterhardheid, calcium en magnesium. Het water in de testset/-kit kleurt dan namelijk.

Vervolgens ga je bijdruppelen met een titratievloeistof totdat de kleur van het watermonster omslaat. Je telt de druppels die je hiervoor nodig hebt en vervolgens weet je hoe hoog de waterhardheid is. Elke druppel staat voor 1 dH. Zelf de waterhardheid meten is dus vrij simpel.

Er bestaan ook speciale waterhardheid teststaafjes maar deze manier van meten is minder betrouwbaar dan de druppeltest.

Hardheid water opzoeken zonder test set

Overigens is ook onze database met waterhardheden betrouwbaar. We zijn voor deze data echter wel grotendeels afhankelijk op de opgave van de waterbedrijven. Daarnaast kan de waterhardheid niet alleen in de ruimte maar ook in de tijd fluctueren. Zelf testen is dus de meest betrouwbare methode, maar het blijft wel een momentopname.

 

AquaCell is een product van Aquacombi