Is kalk in water schadelijk?

Kalk in water: gezond of schadelijk?

Mensen, dieren en planten kunnen niet zonder kalk. Maar hoe zit het nu met kalk in water, is het gezond of schadelijk? We leggen het u graag uit.

Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten. Het is belangrijk voor de vorming van tanden en botten en speelt samen met magnesium een belangrijke rol in ons zenuwstelsel. 

Mensen nemen calcium en magnesium echter nauwelijks op uit leidingwater, we krijgen onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid* calcium en magnesium hoofdzakelijk binnen via voeding zoals vruchten, zuivelproducten, brood, en vlees (lees meer over het drinken van zacht water in relatie tot gezondheid). 

Andere, wél nadelige effecten van kalk in water

Kalkrijk water is dus niet ongezond of gevaarlijk, maar er zijn wel degelijk andere nadelige gevolgen van hard water. We zetten ze voor u op een rij. 

  • Ontstaan van kalkaanslag en daardoor
    • Rendementsverlies van apparatuur, met een hogere energierekening en meer CO2-uitstoot tot gevolg [1]
    • Vroegtijdige defecten van en meer onderhoud aan bijvoorbeeld uw cv en huishoudelijke apparatuur [1]
    • Verkalking en verstopping van waterleidingen
    • Veel schrob- en poetswerk en gebruik van agressieve antikalkmiddelen 
  • Dubbel verbruik van shampoo, zeep en waspoeder [1]
  • Een jeukende, geïrriteerde of droge huid tijdens en na het douchen
  • Snellere slijtage van kleding en textiel
  • Vlekken en strepen op pas gewassen ramen en oppervlakken
  • Droog haar
  • Een bittere smaak van koffie en thee
  • Meer kosten: bij een gemiddelde waterhardheid geeft een gemiddeld vierpersoons huishouden in Nederland al snel 500 euro per jaar meer uit dan nodig

* Leidingwater (Nevo code 1885 [2]) levert gemiddeld 5% van het calcium en 3% van het magnesium in Nederland. Leidingwater is dus verwaarloosbaar als bron van calcium en magnesium.

[1] D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute.

[2] Online te raadplegen via https://nevo-online.rivm.nl.

Wij scoren een 4.9 uit 5 op een
totaal van 751 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Google Reviews