1. Home
 2. Installatie
 3. Plaatsing en aansluiten AquaCell waterontharder met een aansluitschema?

Plaatsing en aansluiten AquaCell waterontharder met een aansluitschema?

Plaasting aansluiten en aansluitschema

Aansluiten en installeren van een AquaCell waterontharder kunt u zelf doen met de juiste kennis en apparatuur. Er is een complete handleiding beschikbaar maar die zullen we hier voor u samenvatten.

Dit is de inhoud van het installatiepakket

 • 3- kranen bypass 3/4” (hier in werking)
 • 2 x 3/4” aansluitslangen, incl. 4x Dichtring 3/4”
 • 1 x 400 cm afvoerslang + terugslagklep 3/8”
 • 1 x 150 cm overloopslang 1/2”
 • 1 x Airgap 40 mm 6
 • 1 x Zeeptest

Waterdruk

Controleer de inkomende waterdruk. Deze mag niet lager dan 1 bar en niet hoger dan 8 bar zijn.

Plaats installatie

Plaats de AquaCell waterontharder niet in een (te) warme ruimte of in een (te) koude ruimte. Dat wil zeggen dat er een vorstvrij plek gevonden moet worden waar de temperatuur niet oploopt boven de 50 graden Celsius.

Aansluitingen

Er zijn 4 aansluitingen op de AquaCell en er is geen elektrische aansluiting nodig:

 • Aanvoerleiding hard water ¾“
 • Uitgaand zacht water ¾”
 • Afvoer ⅜”
 • Overloop ½”

Nieuwbouw?

Plaatst u de AquaCell waterontharder in een nieuwbouwwoning? Zorg er dan voor dat de hele (nieuwe) installatie volledig opgeleverd, ontlucht en schoongespoeld is.

Hygiëne

Zie ook het vorige punt. Nieuwbouwsituaties zijn niet de meest hygiensche maar ook bij bestaande situaties moet u zich realiseren dat u secuur moet werken wanneer u de leidingen onderbreekt om de bypass te installeren. Hetzelfde geldt wanneer u de afvoer aansluit op de riolering.

Apparatuur

Bereid uw installatie goed voor door uit te denken en/of zelfs te tekenen wat u precies gaat doen. Leg alle materialen en apparatuur die u nodig gaat hebben voor de installatie klaar en binnen handbereik.

Allereerst sluit u de hoofdkraan en laat u de leidingen leeglopen. Vervolgens monteert u de bypass zo kort mogelijk na de watermeter. Met de bypass kunt u de AquaCell buiten het watercircuit zetten wanneer u bijvoorbeeld de tuin wilt sproeien met hard water.

Op de bypass wordt de AquaCell waterontharder aangesloten met twee flexibele aansluitslangen. Die flexibiliteit van de aansluiting is erg belangrijk. Wanneer u tegen de waterontharder aanstoot zullen er zo geen onherstelbare beschadigingen optreden.

Nu is het tijd om de afvoer aan te sluiten en vervolgens de overloop. Voor beide is het belangrijk dat ze vorstvrij blijven zodat het water vrij kan blijven stromen. Dat laat onverlet dat de zoute oplossing niet eenvoudig zal bevriezen maar laten we geen risico nemen.

Nu deze aansluitingen zijn gemaakt wordt het tijd om de waterontharder op te starten en de zoutblokken te plaatsen. Let op dat deze blokken met de uitsparingen naar voren zijn geplaatst.

De AquaCell is na deze installatie klaar voor gebruik. Bekijk hier de gedetailleerde handleiding.

AquaCell is een product van Aquacombi