1. Home
 2. Kalkaanslag
 3. Een wateronthardermagneet: werkt die tegen kalkaanslag?

Een wateronthardermagneet: werkt die tegen kalkaanslag?

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat een wateronthardermagneet werkt tegen kalkaanslag. Hoe zit het precies? Hier leest u de feiten op een rij. 

Een wateronthardermagneet – ook wel antikalkmagneet of magneetwaterontharder genoemd – is erg goedkoop vergeleken met een ionenwisselaar zoals de AquaCell. Maar de vraag is: verdwijnt de kalkaanslag ook echt? In de praktijk én in de wetenschap is er geen bewijs voor de effectiviteit van magnetische waterontharders.  

Wat zeggen fabrikanten over magneten als waterontharder? 

De uitleg die verschillende fabrikanten geven over wateronthardermagneten, is niet helemaal eenduidig. Over het algemeen stellen ze dat de kristalstructuur van water door het magnetische veld verandert, waardoor de calciumdeeltjes zich niet meer aan oppervlakten hechten. Een kalkmagneet verwijdert de kalk dus niet.  

Wat is er over antikalkmagneten bekend in de literatuur? 

 Samenvattend is het volgende bekend over magneten in relatie tot kalkaanslag [1]: 

 • De meeste onderzoeken met de uitkomst dat magneten werken tegen kalkaanslag, zijn ofwel gebaseerd op praktijkvoorbeelden, ofwel zitten methodologisch niet goed in elkaar (kwantitatieve data zijn niet goed of controlevoorwaarden ontbreken). Verder worden deze onderzoeken vrijwel uitsluitend gepubliceerd in obscure tijdschriften en conferentiepapers. 
   
 • Wetenschappers zien geen duidelijk theoretisch mechanisme achter magneten in de strijd tegen kalkafzet. Het lukt niet om een effect van magneten op kalkafzet aan te tonen, laat staan te herhalen om de resultaten te controleren. De wetenschap blijft daarom zeer sceptisch. 
   
 • In het werkveld zelf worden steevast negatieve resultaten gerapporteerd. Een overzicht daarvan bood Timothy Keister van ProChemTech International in een paper van 2004 [3]. 
   
 • Er zijn heel weinig degelijk uitgevoerde en erkende wetenschappelijke onderzoeken en onderzoeken die positieve resultaten laten zien als het gaat om de werking van magneten tegen kalkaanslag. Een uitzondering is het onderzoek van Smith et al. (2003). Dit onderzoek rapporteerde een vermindering van kalkaanslag van gemiddeld 34% met gebruik van een magneet. 
   
 • De precieze omstandigheden (de sterkte van het magnetische veld, de watersamenstelling, de doorstroomsnelheid etc.) waarin magnetisme eventueel wél zou kunnen werken tegen kalkaanslag, worden nergens gerapporteerd. 
   
 • In Europa heeft de Duitse consumentenbond in 2000 een groot praktijkonderzoek [2] gedaan naar magneten. De claim dat de consument voor slechts enkele tientallen tot honderden euro's helemaal verlost zou zijn van kalkaanslag leek hun namelijk te mooi om waar te zijn. En dat was ook zo: slechts twee van de dertien aangeboden oplossingen op basis van magnetisme bleken de kalkafzet enigszins te verminderen in boilers en koffiezetapparaten. En dat waren dan ook meteen de magneten van minimaal 3.000 mark, 1.500 euro omgerekend (zonder correctie voor negentien jaar inflatie). Bovendien zorgde geen enkel systeem op basis van magnetisme voor het volledig uitblijven van kalkaanslag. 

Conclusie: werkt een magnetische waterontharder tegen kalkaanslag?  

Het enige juiste antwoord dat we kunnen geven, is: we weten het niet helemaal zeker, maar al met al lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat een wateronthardermagneet werkt tegen kalkaanslag. Het is niet helemaal uit te sluiten dat magneten de afzet van kalkaanslag onder bepaalde omstandigheden (iets) verminderen. In ieder geval ziet de wetenschap geen duidelijke theoretische onderbouwing en zowel wetenschappers als professionals in het veld rapporteren zelden positieve praktijkresultaten.  

Met een AquaCell bent u 100% verlost van kalkaanslag 

Wilt u met zekerheid worden verlost van kalkaanslag? Dan is een waterontharder gebaseerd op ionenwisseling de beste keus. De AquaCell – technisch de winnaar van alle waterontharders – werkt op basis van deze beproefde methode van ontharding en maakt het water 24 uur per dag 100% kalkvrij.  

PS Af en toe horen we van nieuwe klanten dat ze in het verleden toch zijn gevallen voor de goedkope magneet tegen kalkaanslag. Door de teleurstellende resultaten besloten ze alsnog een AquaCell aan te schaffen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Joke Lodeweges: “De magneet hebben we teruggestuurd.” 

Literatuur en links

[1] http://www.chem1.com/CQ/magscams.html
[2] https://www.test.de/Physikalische-Wasserbehandler-Ein-Schlag-ins-Wasser-16891-0/
[3]http://web.archive.org/web/20100311075357/http://www.prochemtech.com/Literature/Technical/ncd.html
[4] The Effectiveness of a magnetic physical water treatment device on scaling in domestic hot-water storage tanks. C. Smith, P Coetzee and J. Meyers. Water SA 29(3) 2003. 

AquaCell is een product van Aquacombi