1. Home
  2. Ontkalken
  3. Kalk verwijderen

Kalk verwijderen

Hoe kan ik kalk en kalkaanslag verwijderen?

Hardnekkige kalkaanslag verwijderen is geen leuke klus. Lees hier waarmee u dit op een slimme, doeltreffende manier kunt doen. 

Kalkaanslag verwijderen met azijn 

Kalkaanslag of calciumcarbonaat wordt gevormd in een evenwichtsreactie met CO2 (kooldioxide), water en waterstofcarbonaat. Om kalkaanslag te verwijderen, kunt u uiteraard ontkalkingsmiddelen gebruiken. Maar u kunt de evenwichtsreactie ook beïnvloeden door het toevoegen van azijn. Daardoor lost de kalk weer op.  

Azijn is een van de meest 'vriendelijke' manieren om kalkaanslag te verwijderen. Wel is azijn (een zwak) zuur. Dat betekent dat het oppervlakken waar de kalk zich heeft gevormd, kán aantasten. U moet er dus altijd voorzichtig mee zijn. Toch is het een veel betere oplossing dan bijvoorbeeld zoutzuur. Met zoutzuur zou u kalkaanslag nog effectiever kunnen verwijderen, maar we raden dat ten zeerste af: zoutzuur is enorm agressief en aan het gebruik kleven behoorlijke isico’s. 

 Azijn heeft dan misschien niet een aangename geur, maar is goed beschouwd een prima manier voor het verwijderen van hardnekkige kalkaanslag.   

Met een AquaCell is kalk verwijderen verleden tijd 

Wilt u uw apparatuur kalkvrij houden en heeft u genoeg van het herhaaldelijk verwijderen van kalkaanslag? Dan is de beste oplossing een AquaCell! Boenen op kalkaanslag is dan verleden tijd.  

Door het zachte water ontstaat er geen kalkafzet meer in uw waterkoker, wasmachine, etc. Daardoor werken uw huishoudelijke apparaten niet alleen beter, ze gaan ook langer mee! 

AquaCell is een product van Aquacombi