1. Home
  2. Zacht water
  3. Nadelen van een waterontharder

Nadelen van een waterontharder

Nadelen

Wij kunnen in alle eerlijkheid geen enkel ‘echt’ nadeel van zacht water noemen. Dat is niet omdat ze er wel zijn maar we ze liever onder de pet houden zodat u zichzelf een AquaCell waterontharder aanschaft. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat er wel degelijk nadelen verbonden zijn aan zacht water. Als dit het geval zou zijn zouden er toch niet zoveel mensen zó enthousiast getuigen van hun positieve ervaringen?

Misschien is de smaak in sommige gevallen een nadeel, want die wordt anders. En ‘anders’ is niet altijd gewenst. Er zijn wel eens AquaCell eigenaren die zeggen dat ze moeten wennen aan de smaak van zacht water. Maar, er zijn veel méér die zeggen dat ze de smaak van zacht water veel beter vinden en zelfs flesjes water meenemen naar de sportschool of laten meenemen door bezoekende familie. Kun je dus zeggen dat de smaak een nadeel is? Nee. Wat we wel kunnen zeggen is dat de smaak onderhevig is aan, uhm, smaak. En dat je er dus iets van kunt vinden. Maar is dat objectief gezien een nadeel? Zeker niet.

Ook de gladheid in de douche is een mooi voorbeeld uit dezelfde categorie. Het ontbreken van kalk zorgt voor een gladde douchevloer. Als je niet oppast en een stroeve vloer gewend bent dan kan dit problemen opleveren. Maar is dit nu een nadeel van zacht water? Het lijkt wat vergezocht.

Een laatste nadeel dat je zou kunnen noemen is overdosering van waspoeder in de wasmachine. Dit kan voor een schuimfeest zorgen, en dus ook voor storingen in uw wasmachine. Maar is dat de schuld van het zachte water? Het lijkt ons eerder dat de nieuwe gebruiker van zacht water zijn/haar oude patronen moet resetten en even moet wennen aan de nieuwe situatie.

Er doen echter wel 2 spookverhalen de ronde omtrent zacht water die (raar genoeg) meer wetenschappelijk van aard zijn en dus ook beter objectief te beoordelen. Een paradox, zo realiseren we ons, dus dat vraagt om uitleg van onze kant. We zullen ze hier beide behandelen en tevens ontkrachten.


Zacht water is corrosief

Jarenlang werd gedacht dat zacht water per definitie corrosief is, en dus slecht is voor koperen waterleidingen en warmwaterapparatuur. Er zijn echter verschillende soorten zacht water, die vaak ten onrechte op één bult worden gegooid. Regenwater is erg zacht bijvoorbeeld, maar ook veel zuurder dan grondwater. In regenwater zitten weinig mineralen, wat het water zuur maakt. Dit noemen we natuurlijk zacht water. Gedemineraliseerd water heeft vergelijkbare eigenschappen als natuurlijk zacht water. Onthard water (bijvoorbeeld uit de AquaCell) heeft echter dezelfde pH-waarde als het initiële (inkomende) water omdat er natriumionen worden teruggegeven voor de onttrokken calcium- en magnesiumdeeltjes. Het water blijft in evenwicht, het ontharde water is niet corrosiever dan voor ontharding. Aqua Belgica heeft in 2007 besloten om middels een position paper [1] stelling te nemen tegen onder andere de aanname dat zacht water = corrosief. Ze verwijzen daarin naar zowel zeer gedegen bestaand wetenschappelijk onderzoek alsook eigen onderzoek.

Toch leek het ons nuttig om een eigen praktijkonderzoek te doen met onze eigen AquaCell waterontharder. Samen met TNO onderzochten we in 2012 de invloed van hard versus zacht water (volledig onthard door de AquaCell) op koperen leidingen. De conclusie van het onderzoek [3] was verrassend: zacht (onthard) water uit de AquaCell bleek zelfs beter voor koperen leidingen

Zacht water is slecht voor de gezondheid

Nog zo’n vermeend nadeel van zacht water waar geen enkel fundament voor is. Naast het feit dat er geen enkel onderzoek heeft kunnen vaststellen dat zacht water (vrij van calcium- en magnesiumdeeltjes) tot mineraaldeficiënties - en dientengevolge gezondheidsproblemen zoals beroertes en andere hart- en vaatziekten - leidt, is deze gezondheidsclaim middels een paar relatief eenvoudige berekeningen al snel met de grond gelijk gemaakt. Zo dient een Nederlander om via kraanwater aan zijn/haar Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) calcium en magnesium te komen 27 liter water te drinken. Lees hier hoe we dit hebben berekend. De gemiddelde Nederlander drinkt slechts 1 liter water per dag [2]. De conclusie is duidelijk en helder: mineraalinname staat of valt met een gezond voedingspatroon, niet met het drinken van leidingwater. Reden voor ons om waterbedrijf Evides voor de Reclame Code Commissie (RCC) te slepen na een misleidende advertentie in de Provinciale Zeeuwse Courant, eind 2014. Emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan besprak de daaruit volgende uitspraak van de RCC in zijn wekelijkse column in het NRC Handelsblad [2]:

(...) En dan het Zeeuwse leidingwater. Kan dat ons van mineralen voorzien, zoals waterproducent Evides suggereerde? Helaas niet. Gemiddeld drinken we een liter leidingwater per dag, als zodanig of in koffie en thee. Dat levert bij elkaar 7% van onze dagelijkse calcium, 3% van de magnesium en 0,2% van ons ijzer. Leidingwater bevat dus geen mineralen in hoeveelheden die van belang zijn en het verwijderen van die laatste restjes mineralen door ontharding levert geen gevaar voor de gezondheid. Daar heeft waterproducent Evides zich op verkeken, en mede daarom wees de Reclame Code Commissie de klacht van de ontharderfabrikant toe.

Wie iets positiefs over leidingwater wil zeggen kan beter vertellen dat er geen suiker, alcohol of verzadigd vet in zit. Die hebben meer invloed op onze gezondheid dan calcium of ijzer. “Water bevat niks en juist dáárom is het gezond.” Dat lijkt me een mooie slogan voor een nieuwe advertentie.

 

Leest u dit artikel als u nog niet overtuigd bent.

Samenvattend: zacht water heeft geen objectief vast te stellen nadelen. De enige nadelen die je zou kunnen noemen zijn subjectief van aard. 

[1] Aqua Belgica (2007). Position Paper Kopercorrosie. Geraadpleegd op 31 oktober 2016. http://www.aquabelgica.be/files/ABE-Pos_Paper-NL-Kopercorrosie-Rev20070606.pdf

[2] Katan, M (2015). Verarmd voedsel. Geraadpleegd op 18 januari 2015. http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/515-verarmd-voedsel.html

[3] TNO (2012). Bepaling corrosiesnelheid koperen leidingen voor en na een AquaCell waterontharder. Geraadpleegd op 31 oktober 2016. https://www.aquacell-waterontharder.nl/artikelen/corrosiesnelheid-koperen-leidingen

AquaCell is een product van Aquacombi