1. Home
  2. Zacht water
  3. Hoeveel natrium zit er in het zachte water uit de AquaCell?

Hoeveel natrium zit er in het zachte water uit de AquaCell?

Hoeveel natrium voegt AquaCell toe

Met het ontharden van water voegt de AquaCell natrium aan het drinkwater toe. Om hoeveel natrium gaat het, en is dat gezond?  

Voor het volledig ontharden (verzachten) van hard water met een oorspronkelijke hardheid van 8 dH* naar 0 dH wordt 68 milligram natrium per liter water toegevoegd. Dat is dus 8,5 mg natrium per graad dH per liter water. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium voor een volwassene is 2400 milligram. 

Zacht water is prima drinkwater  

In een rapport van Vitens over de kwaliteit van het drinkwater op pompstation Spannenburg [1] staat dat er bij een gemiddelde hardheid van 6,6 dH gemiddeld al 81,3 milligram natrium per liter aanwezig is in het drinkwater. Bij een waterhardheid van 8 dH zit er dus vóór ontharding (81,3/6,6) x 8 = 98 milligram natrium in het water (per liter). Na volledige ontharding door de AquaCell is het natriumgehalte bij een inkomende waterhardheid van 8 dH dus 98 + 68 = 166 milligram per liter water. Dat is slechts 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per liter.  

De gemiddelde Nederlander drinkt 1 liter water per dag, verdeeld over kraanwater, koffie en thee [2]. Zoals gezegd staat dat voor 7 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium. Minimaal 93% van de natriuminname komt voor rekening van voeding. Dus zelfs wanneer u een natrium- of zoutarm dieet volgt, kunt u het kraanwater met een gerust hart drinken. 

 * De gemiddelde waterhardheid in Nederland 

 [2] Katan, M (2015). Verarmd voedsel. Geraadpleegd op 18 januari 2015. http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/515-verarmd-voedsel.html  

AquaCell is een product van Aquacombi