Werkt een magnetische waterontharder tegen kalkaanslag?

Er zijn verschillende producten op de markt die pretenderen een oplossing voor kalkaanslag in huis te hebben. Eén van deze producten is de magneet. Vergeleken met ionenwisselaars zijn ze erg goedkoop. Maar de vraag is; doen magneten daadwerkelijk iets tegen hard water en dus de kalkaanslag die het veroorzaakt?

Wat doet een magnetische waterontharder tegen hard water?

De uitleg die de verschillende fabrikanten geven is niet helemaal eenduidig. Maar wat we ervan zouden moeten begrijpen is dat de kristalstructuur van water door het magnetische veld zou veranderen, waardoor de calciumdeeltjes zich niet meer hechten aan oppervlakten. De calciumdeeltjes worden dus niet daadwerkelijk uit het water verwijderd.

Overigens staan magneten erom bekend dat ze voor zo’n beetje alles een oplossing bieden; van kaalheid en onvruchtbaarheid tot emotionele instabiliteit en stress. Er hangt een zweem van vage pseudowetenschappelijke claims omheen [1]. Maar om dan maar klakkeloos aan te nemen dat magneten niet werken tegen kalkaanslag is misschien te gemakkelijk. Daarom een dwarsdoorsnede van de literatuur. 

Wat is er over een magnetische waterontharder bekend?

Samenvattend is dit bekend over magneten [1]:

  • De meeste onderzoeken die als uitkomst hebben dat magneten werken tegen kalkaanslag zijn ofwel gebaseerd op praktijkvoorbeelden ofwel zitten methodologisch niet goed in elkaar (geen goede kwantitatieve data of ontbreken van controle-condities) en worden vrijwel uitsluitend gepubliceerd in obscure tijdschriften en conferentie-papers.
  • Wetenschappers ontwaren geen duidelijk theoretisch mechanisme achter magneten in de strijd tegen kalkafzet. Net zoals de wetenschap veel moeite heeft om een verband aan te tonen tussen hoogspanningskabels en leukemie bij kinderen, lukt het ze ook niet om een effect van magneten op kalkafzet aan te tonen, laat staan te repliceren. De wetenschap blijft daarom zeer sceptisch. Daarmee blijft de “hoe”-vraag onbeantwoord.
  • De “wat”-vraag wordt daarentegen wél duidelijk beantwoord. In het werkveld zelf worden namelijk steevast negatieve resultaten gerapporteerd. Een overzicht daarvan bood Timothy Keister van ProChemTech International in een paper van 2004 [3].
  • Er zijn heel weinig degelijk uitgevoerde en erkende wetenschappelijke onderzoeken en onderzoeken in het veld die positieve resultaten laten zien. Een uitzondering is het onderzoek van Smith et. al. (2003). Dit onderzoek rapporteerde een vermindering van kalkaanslag van gemiddeld 34% met gebruik van een magneet.
  • De precieze omstandigheden (sterkte magnetisch veld, watersamenstelling, doorstroomsnelheid etc) waarin magnetisme eventueel wél zou kunnen werken wordt nergens gerapporteerd.
  • In Europa heeft de Duitse consumentenbond in 2000 een groot praktijkonderzoek [2] gedaan naar magneten. De claim dat de consument voor slechts enkele tientallen tot honderden euro's helemaal verlost zou zijn van kalkaanslag leek hun namelijk te mooi om waar te zijn. En dat was ook zo: slechts 2 van de 13 aangeboden oplossingen op basis van magnetisme bleek de kalkafzet enigszins te verminderen in boilers en koffiezetapparaten. En dat waren dan ook meteen de magneten van minimaal 3000 mark, 1500 euro omgerekend (zonder correctie voor 19 jaar inflatie). Bovendien voorkwam geen enkel systeem op basis van magnetisme kalkaanslag volledig.

Dus? Werkt een waterontharder met magneet tegen kalkaanslag? 

Het eerlijke antwoord is: we weten het niet helemaal zeker, maar al met al lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat een magneet werkt tegen kalkaanslag. Het is nog niet helemaal uit te sluiten dat magneten onder bepaalde omstandigheden de afzet van kalkaanslag (iets) verminderen. In ieder geval ziet de wetenschap geen duidelijke theoretische onderbouwing en zelden worden er positieve praktijkresultaten gerapporteerd, zowel door wetenschappers als door ingenieurs in het veld. 

Overigens horen we vaak van nieuwe klanten dat ze in het verleden toch zijn gevallen voor de goedkope magneet. Wegens teleurstellende resultaten besluiten mensen vaak alsnog de AquaCell aan te schaffen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Joke Lodeweges: 'De magneet hebben we teruggestuurd'.


Wie met zekerheid van kalkaanslag verlost wil worden zal een waterontharder op basis van ionenwisseling moeten overwegen. Dit is een beproefde methode van ontharding. AquaCell is bovendien als één van de weinigen in staat om het water 100% kalkvrij te maken. 


[1] http://www.chem1.com/CQ/magscams.html. Geraadpleegd op 01-10-2019. 

[2] https://www.test.de/Physikalische-Wasserbehandler-Ein-Schlag-ins-Wasser-16891-0/. Geraadpleegd op 10-01-2017

[3] http://web.archive.org/web/20100311075357/http://www.prochemtech.com/Literature/Technical/ncd.html. Geraadpleegd op 10-01-2019. 

[4] The Effectiveness of a magnetic physical water treatment device on scaling in domestic hot-water storage tanks. C. Smith, P Coetzee and J. Meyers. Water SA 29(3) 2003. 

 

Wij scoren een 9.5 op een
totaal van 1732 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Kiyoh.nl