Werkt een magneet tegen kalkaanslag?

Er zijn verschillende producten op de markt die pretenderen een oplossing voor kalkaanslag in huis te hebben. Eén van deze producten is de magneet. Magneten die het water moeten behandelen zijn zogenaamde fysische waterbehandelingsapparaten. Ze zijn vergeleken met ionenwisselaars heel goedkoop, maar doen magneten daadwerkelijk iets tegen hard water en de kalkaanslag die het veroorzaakt?

Eerst wat meer over de werking van magneten. Hoe zorgt een magneet voor minder kalkaanslag? De uitleg die de verschillende fabrikanten geven is niet helemaal eenduidig. Maar wat we ervan zouden moeten begrijpen is dat de kristalstructuur van water door het magnetische veld zou veranderen, waardoor de calciumdeeltjes zich niet meer hechten aan oppervlakten.

In 2000 heeft de Duitse consumentenbond een groot onderzoek [1] gedaan naar magneten. De claim dat de consument voor slechts enkele tientallen tot honderden euro's helemaal verlost zou zijn van kalkaanslag leek namelijk te mooi om waar te zijn. En dat was ook zo: slechts 3 van de 13 aangeboden oplossingen op basis van magnetisme bleek de kalkafzet enigszins te verminderen in boilers en koffiezetapparaten. Geen enkel systeem op basis van magnetisme voorkwam kalkaanslag volledig.

Overigens horen we vaak van nieuwe klanten dat ze in het verleden toch zijn gevallen voor de goedkope magneet. Wegens teleurstellende resultaten besluiten mensen vaak alsnog de AquaCell aan te schaffen. Lees hier bijvoorbeeld het verhaal van Joke Lodeweges: 'De magneet hebben we teruggestuurd'.


[1] https://www.test.de/Physikalische-Wasserbehandler-Ein-Schlag-ins-Wasser-16891-0/. Geraadpleegd op 10-01-2017.

Wij scoren een 9.6 op een
totaal van 1732 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Kiyoh.nl