1. Home
  2. Voordelen waterontharder
  3. Blijven apparaten langer kalkvrij met een AquaCell?

Blijven apparaten langer kalkvrij met een AquaCell?

Apparaten in huis leven langer kalkvrij

Ja, apparaten blijven met AquaCell volledig kalkvrij. Dat is een groot voordeel van zacht water: het verlengt de levensduur van de apparatuur in huis en laat ze efficienter werken. Logisch en heel erg waar. Onderzoek laat namelijk zien dat apparaten beter functioneren op water waar de kalkdeeltjes volledig uitgehaald zijn. De verwarmingselementen blijven ten eerste kalkvrij waardoor er geen isolatielaag ontstaat die de warmte tegenhoudt. Ontstaat namelijk wel zo’n laag in bijvoorbeeld de waterkoker, dan heeft deze steeds meer energie nodig om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Daar moet simpelweg ‘harder’ voor gewerkt worden waardoor de waterkoker eerder de geest zal geven.

Ditzelfde gaat op voor alle apparaten die water moeten verwarmen, zoals:

  • Vaatwasser
  • Wasmachine
  • Koffiezetapparaat / espresso-apparaat
  • Strijkijzer

De levensduur van deze apparaten verlengt u dus aanzienlijk met zacht water. Hoeveel extra jaren ze meegaan is natuurlijk afhankelijk van de waterhardheid op locatie en de mate waarin ze gebruikt worden.

Een ander aspect is het dichtslibben van apparatuur. Om bij dezelfde voorbeelden te blijven: het espressoapparaat zal uiteindelijk steeds minder water kunnen doorvoeren naar, in en vanuit de boiler omdat alles dichtslibt met een kalklaag. Wanneer een koffiezetapparaat te weinig water doorkrijgt kan het gewoon niet goed meer functioneren waardoor er storingen ontstaan.

Tot slot zien we vaak kalkophopingen bij afdichtingen, die hierdoor op termijn kunnen gaan lekken. Iets dat versterkt wordt door het feit dat hard water licht corrosiever blijkt te zijn dan volledig onthard water, waardoor er sneller slijtage plaatsvindt aan onderdelen. Resultaat: er gaan storingen optreden die u bij zacht water niet ziet.

Vergelijkbare effecten zien we bij apparatuur die het water niet verwarmt. Daar treedt het logischerwijs wel minder snel op omdat kalkaanslag eerder gevormd wordt bij hoge(re) temperaturen. Maar, kijk eens naar de hogedrukreiniger of de vlotter van de WC en je ziet als snel dat de kalk in het water ook hier een reële bedreiging vormt voor een goede werking.

Conclusie: Zacht water is beter voor apparatuur. Kalkvrij water verlengt de levensduur en voorkomt storingen.

AquaCell is een product van Aquacombi