1. Home
  2. Voordelen waterontharder
  3. Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?

De terugverdientijd van een waterontharder is vooral afhankelijk van de hoeveelheid water die u (jaarlijks) verbruikt. Maar er spelen meer factoren mee. Op deze pagina zetten we ze voor u op een rij.

Bespaar minimaal € 125,00 per persoon per jaar

Met ontkalkt water bespaart u onder andere op energie en zeep- en (vaat)wasmiddelen. Zacht water verhoogt de waskracht en voorkomt storingen en defecten aan huishoudelijke apparatuur. Leidingen, kranen en douchekoppen houden een goede doorstroom zonder dat ontkalken nodig is. 

Als het gaat om besparing op energie en zeepproducten, kunt u rekening houden met een besparing van minimaal € 125,00 per persoon per jaar. Het werkelijke besparingspotentieel ligt echter nog veel hoger. Want ook als het gaat om koffie en thee, huidverzorging, schoonmaakwerk, kleding en servies kunt u geld besparen. Omdat die besparingen voor elk huishouden verschillen, is het lastig daar een concreet (gemiddeld) bedrag aan te hangen. Deze besparingen laten we dus buiten onze rekensom. 

Conclusie: voor de terugverdientijd van een AquaCell kunt u bij een huishouden van vier personen rekening houden met een besparing van minimaal € 500,00 per jaar! 

De besparingsfactoren op een rij

Energie
Met zacht water bent u verlost van kalkaanslag. En dat scheelt! Kalk zet zich namelijk af of de verwarmingselementen van uw apparatuur, en dat betekent rendementsverlies. Met een AquaCell kunt u jaarlijks flink besparen op gas, stroom en kosten voor cv-onderhoud. Met een gezin van vier personen betekent dit algauw een besparing van € 87,50 per jaar! 


Zeep- en (vaat)wasmiddelen
Zeep werkt in hard water veel minder goed dan in zacht water. Zeep en schoonmaakmiddelen gaan in hard water namelijk niet alleen een reactie aan met vuil, maar ook met de kalkdeeltjes in het water. Daardoor kan de zeep niet direct zijn schoonmaakwerk doen en gaat er zeep voor het schoonmaken verloren. U hebt bij hard water dus veel meer zeep nodig. 

Door water te ontharden, zit de kalk de zeep niet meer in de weg, waardoor u veel minder zeep nodig hebt. Zo kunt u maar liefst 50% besparen op zeep, (vaat)wasmiddelen en andere schoonmaakproducten. Uiteraard speelt merkvoorkeur een rol, maar gemiddeld kunt u met een huishouden van vier personen jaarlijks € 414,00 op zeepproducten besparen.

Koffie en thee
Koffie en thee smaken niet alleen beter met 100% zacht water, u hebt er ook minder van nodig. 

Zachte huid
Zacht water helpt bij huidproblemen als eczeem en psoriasis. Bent u gevoelig voor deze huidaandoeningen, dan kunt u met zacht water besparen op crèmes en/of andere dermatologische zorg. 

Schoonmaken
Is schoonmaken makkelijk(er) zonder kalk? Het antwoord is eenvoudig: ja! Zonder kalk is urenlang boenen niet meer nodig en is schoonmaken nog maar een fluitje van een cent. Zo bespaart u met zacht water niet alleen op schoonmaakproducten, maar kost schoonmaken u ook nog eens veel minder tijd. 

Kleding en servies 
De afwezigheid van kalkdeeltjes in zacht water zorgt ervoor dat servies in uw vaatwasser en kleding in uw wasmachine minder snel slijt. Bovendien kunt u met zacht water wassen op lagere temperaturen (energiebesparing) en met minder waspoeder (besparing op zeep en (vaat)wasmiddelen).

Literatuurlijst

[1] D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute.

[3] Vitens (2016). Wetenswaardigheden: hoeveel water gebruiken we per dag? Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.vitens.nl/service/veelgestelde-vragen/weetjes-en-achtergrondinformatie#qa-11-hoeveel-water-verbruiken-we-per-dag

[4] Wikipedia (2016). Soortelijke warmte. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_warmte

[5] Milieu Centraal (2016). Energieprijzen. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/energieprijzen/

[6] Greenem (2016). Wat kost de wasmachine per keer? Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.greenem.nl/wat-kost-een-wasmachine-per-keer/

[7] Milieu Centraal (2016). Energie besparen: wasmachine. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/wasmachine/

[8] Consumentenbond (2016). Zuinige vaatwasser. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.consumentenbond.nl/vaatwasser/zuinige-vaatwasser

[9] Milieu Centraal (2016). Energie besparen: vaatwasser. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/vaatwasser/

AquaCell is een product van Aquacombi