1. Home
  2. Werking waterontharder
  3. Is het blokzout in de AquaCell zuiver zout?

Is het blokzout in de AquaCell zuiver zout?

Blokzout van AquaCell zuiver zout?

Uiteraard, zoutblokken die in de AquaCell worden gebruikt voor de regeneratie van de harscellen zijn gemaakt van zuiver zout, geschikt voor menselijke consumptie. Ze bevatten dan ook geen toegevoegde chemicaliën. Dat kan omdat de blokken vacuüm geperst zijn en omdat het ontwerp van de AquaCell zelf hier op berekend is. Er is een ruimte aan de voorkant die toegankelijk wordt wanneer u het transparante deksel optilt. Een plateau waarop de blokken geplaatst worden zodat ze langzaam kunnen oplossen wanneer er zout nodig is.

Zouttabletten of pastilles die vroeger veelal werden gebruikt kunnen een zogenaamde zoutbrug vormen. Dit gebeurt als het regeneratiezout nat wordt of wanneer de waterontharder in een vochtige of warme ruimte staat zodat er condensvorming optreedt. Er moeten dan een antiklontermiddel aan het zout worden toegevoegd om dit tegen te gaan, of het zoutreservoir moet tijdig worden schoongemaakt.

AquaCell kent dit probleem van samenklonterend zout niet omdat we dit probleem zijn gaan omzeilen met de zoutblokken. Met als resultaat dat we de blokken zijn gaan persen in onze eigen fabriek. Het ontwerp van het zoutreservoir van de AquaCell is hierop vervolgens aangepast. Het zout komt uit Nederland overigens.

Groot voordeel is de handzaamheid van de zoutblokken omdat ze slechts 4 kilo wegen. Begin jaren 90 kregen we altijd veel commentaar op de handzaamheid van de zakken van 25 kilogram. We konden het eigenlijk niet van onze klanten verlangen dat ze hun waterontharder gingen bijvullen. In de praktijk moesten onze monteurs dit dus doen.

Het ontwerp van een blokzout waterontharder bleek toen een uitkomst. Het zout kon schoner worden, geen geknoei meer met zoutklontering en iedereen kon zelf makkelijk zijn eigen AquaCell bijvullen.

Dat de blokken waterontharder zout per gewichtseenheid duurder zijn is net zo logisch als onbelangrijk. Per saldo gebruikt een AquaCell namelijk minder zout. De kosten op jaarbasis zijn dus praktisch gelijk gebleven.

AquaCell is een product van Aquacombi