1. Home
  2. Artikelen
  3. Helpt een waterontharder tegen eczeem, psoriasis en een gevoelige huid?

Helpt een waterontharder tegen eczeem, psoriasis en een gevoelige huid?

Waterontharder tegen eczeem, psoriasis en gevoelige huid.

Een waterontharder en eczeem. Wat is nu precies de relatie tussen die twee? Geeft zacht water uit een waterontharder verlichting bij eczeem? Heeft het een positieve invloed op vermindering van klachten, ook bij psoriasis en/of een gevoelige huid? Ontdek het hier.

Eczeem en psoriasis

Eczeem is een verzamelnaam van diverse huidproblemen die allemaal op elkaar lijken. Meestal gaat eczeem gepaard met irritatie en jeuk, maar niet alle vormen van eczeem veroorzaken jeukklachten. De meest voorkomende symptomen zijn: rode uitslag, huidschilfers, bultjes en soms blaasjes. Een belangrijk kenmerk van eczeem is dat deze klachten tegelijkertijd voorkomen.

Hoewel psoriasis een andere aandoening is, heeft het vergelijkbare symptomen als eczeem. De huid wordt snel droog en begint te schilferen, waarbij ontstekingen kunnen ontstaan.

Wetenschappelijk onderzoek

‘Een waterontharder helpt tegen eczeem.’ Die stelling gaf aanleiding tot een onderzoek aan de universiteit van Portsmouth. Tijdens het onderzoek werd een waterontharder geplaatst in het huis van Dylan. Dylan kampte met een ernstige vorm van eczeem, waarvoor hij 24 uur per dag een speciaal pak moest dragen. Het resultaat: zijn eczeem was binnen enkele weken helemaal verdwenen!

Vervolgens werd met 336 kinderen tussen een half en zestien jaar – allemaal met matige tot ernstige eczeemklachten – een proef gedaan. De ene helft kreeg twaalf weken lang zacht water – er werd bij hen thuis een waterontharder geplaatst – de andere helft hield het harde water uit de kraan. Daarnaast bleven de kinderen hun medicijnen tegen eczeem gebruiken.

De uitkomst was verrassend: in beide groepen daalden de eczeemklachten met gemiddeld 20%. De daling in de hardwatergroep is natuurlijk het opvallendst. Maar de wetenschappers vinden het niet vreemd: het is een bekend verschijnsel dat klachten sterk kunnen verminderen als patiënten extra aandacht krijgen. Tijdens zo’n wetenschappelijk onderzoek is die extra aandacht ruim aanwezig.

Is het dan een fabeltje dat zacht water uit een waterontharder kan helpen eczeemklachten te verminderen? Nee; er zijn veel ondubbelzinnige voorbeelden van. Maar het is geen wet van Meden en Perzen. Er zijn enorm veel verschillende vormen van eczeem en huidklachten. In sommige gevallen blijkt zacht water de oplossing van het probleem, maar in het onderzoek onder 336 patiënten waren de aantallen te bescheiden om op te vallen. 

Bovendien was een zwak punt van dit onderzoek dat het zich alleen richtte op patiënten waar al eczeem was vastgesteld. Bij deze patiënten is het eczeem zelf namelijk ook een oorzaak van een verminderde huidbarrière (de bovenste lagen van de huid die het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf). Het effect van de waterhardheid kan dan worden overschaduwd door bijvoorbeeld de gebruikte medicatie en daardoor niet meer aantoonbaar zijn. Verder was de groep patiënten nogal divers voor wat betreft leeftijd en de ernst van de klachten. Ook kan het chloorgehalte in het Engelse drinkwater een vertroebelend effect hebben gehad op de resultaten van het onderzoek. 

De ouders van de kinderen die aan het onderzoek deelnamen, waren toch positief over het ontharde water. Maar liefst 55% van hen schafte na het onderzoek een waterontharder aan.

Ondertussen druppelen er steeds meer onderzoeken binnen die toch een duidelijk oorzakelijk verband tussen waterhardheid en eczeem vinden, daarover leest u hier meer

Dit zeggen AquaCell-klanten over de invloed van zacht water bij eczeem of huidirritatie

Ook onder onze klanten zijn veel mensen met last van eczeem, psoriasis of een gevoelige huid, die baat hebben bij het zachte water uit de AquaCell waterontharder. 

Annie Bakker heeft huidkanker. Niet een heel agressieve vorm, maar erg vervelend is het wel. Ze heeft last van een jeukende huid, pijn en wonden. Na aanschaf van een AquaCell knapte haar huid zienderogen op en de jeuk is inmiddels verleden tijd. 

Skyler Knol uit Amsterdam krabde zich als baby elke nacht tot bloedens toe. De familie Knol had daardoor amper nachtrust meer. Toen vader Hans een advertentie zag waarin Annie Bakker vertelde over haar verminderde huidklachten na installatie van een AquaCell, nam hij de proef op de som en schafte ook een waterontharder aan. Skylers eczeem verdween nagenoeg helemaal en de familie Knol slaapt weer als een roos.

Jesper Hoekstra uit het Friese Boornbergum heeft van jongs af aan zo'n extreme vorm van eczeem dat zelfs de artsen voor een raadsel stonden. Douchen was nagenoeg onmogelijk: eenmaal per week met koud water ging nog net. Zijn huidproblemen verdwenen weliswaar niet na aanschaf van de AquaCell, maar hij kan nu wel weer dagelijks warm douchen.

Lisa Keur uit het Drentse Veenhuizen heeft ook van jongs af aan eczeem. Met een zeer streng dieet wist de familie Keur haar klachten redelijk te onderdrukken. Na installatie van de AquaCell gaat het beter met Lisa, zo nu en dan eet ze zelfs weer wat chocolade en varkensvlees.

De dochter van Eric van der Plas uit Nieuw-Vennep had last van huidirritatie. Niet heel extreem, dus er werd geen arts geraadpleegd. Op internet stuitte Van der Plas op hard water als mogelijke oorzaak van huidirritatie. Na plaatsing van de AquaCell verdwenen de klachten volledig.

Tot slot het verhaal van Damiën Wouts uit Bergen op Zoom. Damiën heeft de huidaandoening ichthyosis vulgaris, ofwel de visschubziekte, een erfelijke aandoening. Zijn moeder Tamara: “We hadden al eens gelezen dat zacht water goed voor de huid was. Mijn man Patrick is toen op internet gaan zoeken en kwam bij AquaCell uit.” Tijdens een bezoek aan de dermatoloog vroeg Patrick of zacht water inderdaad beter voor Damiën zou zijn. De arts bevestigde dat. “Toen wisten we: we moeten een AquaCell hebben.” De waterontharder bleek een uitkomst! “Damiën doucht nu, als hij de kans krijgt, elke dag! En hij geniet ervan. Zijn huid is nu een stuk zachter en rustiger. Zelfs de vlekjes op zijn armen en benen zijn veel minder geworden. Dit hadden we zeven jaar eerder moeten doen.”

Deze voorbeelden laten zien dat zowel mensen met extreme huidklachten als mensen met mildere klachten baat kunnen hebben bij een waterontharder in geval van eczeem of andere aandoeningen van de huid.

Interessante artikelen

AquaCell is een product van Aquacombi