Kapperseczeem

Kapperseczeem

Kappers hebben een grote(re) kans op het ontwikkelen van eczeem. Veel factoren die van invloed zijn bij de ontwikkeling of verergering van eczeem spelen namelijk een rol in de dagelijkse werkzaamheden van de kapper:

  • Werken met irriterende stoffen en chemicaliën
  • Langdurig contact met (hard) water
  • Contact met zeep, alcohol en waterstofperoxide
  • Nikkel in de schaar (hier is debat over overigens)
  • Latex handschoenen

Kapperseczeem kan hiermee een combinatie zijn van erfelijke (atopische) factoren en daarbij kan het contact met en de (allergische) reactie op de verschillende stoffen waar ze mee moeten werken de vorming eczeem verder in de hand werken. De rol van de schaar is discutabel hierin. Op dit moment is nog niet zeker of deze genoeg nikkel kan afgeven een reactie te veroorzaken.

Door veelvuldig watercontact wordt de huid uitgedroogd en verliest deze zijn natuurlijke bescherming tegen een vaak vijandige omgeving. Bacteriën hebben zo bijvoorbeeld vrij spel om de huid binnen te dringen en ontstekingen te veroorzaken.

Hoe ziet kapperseczeem eruit?

Kapperseczeem uit zich als een rood geschilferde, en gekloofde huid. Bij acute vormen kan er ook sprake zijn van blaren. 

Behandeling kapperseczeem

Om te beginnen zal er een allergie onderzoek gedaan kunnen worden. Hierbij wordt getest voor welke stoffen de patiënt een overgevoeligheid heeft ontwikkeld. Een dergelijk onderzoek wordt vaak uitgevoerd met zogenaamde plakproeven. Vervolgens kunnen de volgende behandeling worden voorgesteld:

  • Steroïde kuur (oraal, zalf of zelfs injecties)
  • Antibiotica
  • Prednison (stootkuur)
  • PUVA benadeling met UV licht.

Voor de lange termijn geldt ook voor kapperseczeem dat voorkomen beter is dan genezen. In 2001 werd een convenant getekend waarbij werd vastgelegd dat kappers niet langer dan 30 minuten met hun handen in (hard) water zouden moeten werken en dat beschermende handschoenen gedragen moesten worden wanneer er met chemicaliën gewerkt werd.

Toch blijft het verstandig om erfelijke factoren of aanleg voor eczeem mee te wegen in de keuze voor het kappersvak voordat men begint met de kappersopleiding.

Wij scoren een 4.9 uit 5 op een
totaal van 481 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Google Reviews