Wat is eczeem

Wat is eczeem?

Wat is Eczeem?

Eczeem is een huidprobleem veroorzaakt door een ontsteking van de huid. De symptomen van eczeem zijn een jeukende, droge en rode huid die zelfs leerachtig kan aanvoelen en kan openbarsten. Eczeem kan op ieder gedeelte van het lichaam voorkomen.

Eczeem is een chronisch probleem voor heel veel mensen maar vooral voor kinderen, die het vervolgens op latere leeftijd soms weer ontgroeien. Eczeempatiënten hebben een grotere kan om allergieën zoals hooikoorts of astma te ontwikkelen.

Oorzaken eczeem

Eczeem is een genetische aandoening, het komt dus voor in families die bepaalde genen hebben die verantwoordelijk zijn voor een extra gevoelige huid. Een overactief immuunsysteem wordt hierbij ook een rol toegedicht. Ook wordt gedacht dat beschadigingen van de huid van invloed zijn. Deze beschadigingen zorgen er namelijk voor dat er sneller vocht aan de huid wordt onttrokken en dat bacteriën vrij spel spel hebben om de huid binnen te dringen. Triggers die hierbij het laatste zetje geven zijn:

 • Stress
 • Irriterende synthetische stoffen, wol, en zeep
 • Hitte en zweet
 • Een koud en droog klimaat
 • Droge huid
 • Hard water

Symptomen eczeem

De verschillende soorten eczeem hebben specifieke symptomen maar ze delen de volgende problemen:

 • Jeuk. Het jeukende gevoel kan heel erg intens zijn. De beschadiging van de huid die je vaak ziet bij eczeem heeft te maken met het krabben.
 • Schilfering. De opperhuid gaat schilferen en geeft de huid een ruwe uitstraling.
 • Roodheid. De huid kan gaan bloeden en ziet er vlekkerig uit.
 • Blaren. Als deze openspringen worden er korsten gevormd.
 • Openbarsten van de huid. Ernstig beschadigde huid kan openbarsten en diepe, pijnlijke kloven veroorzaken. Dit noemen we ook wel fissures.

Afhankelijk van de soort en ernst van eczeem kunnen deze symptomen ook variëren in hardnekkigheid en hevigheid. Maar zelfs bij milde vormen van eczeem zijn deze problemen wanneer ze chronisch worden bijna ondraaglijk.

Soorten eczeem

Hieronder een overzicht van de belangrijkste soorten eczeem. Klik op de links voor meer informatie.

Hard water en eczeem

Hard water lijkt een rol te spelen bij eczeem, althans bij de symptomen en de triggers die eczeem veroorzaken. Hard water droogt de huid namelijk uit en daarbij neemt het gebruik van zepen en schoonmaakmiddelen toe wanneer de waterhardheid toeneemt.

Toch kon tot op heden nog geen direct relatie bewezen worden. In Portshmouth, Engeland kon het zogenaamde SWET onderzoek dit verband namelijk nog niet causaal aantonen. Dat laat onverlet dat er een grote stroom ervaringen zijn van mensen die huidproblemen zoals psoriasis en met name eczeem enorm verlicht zagen worden nadat er een AquaCell werd geïnstalleerd.

Lees ook dit artikel over eczeem in relatie tot hard water

Wij scoren een 4.9 uit 5 op een
totaal van 584 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Google Reviews