Onze huid is ons grootste orgaan. Huidproblemen en huidaandoeningen kunnen dus ook letterlijk voor grote problemen zorgen. In gewicht weegt onze huid meer dan welk ander orgaan dan ook in het menselijk lichaam. Het is daarbij een complex orgaan met verschillende typen cellen die allemaal hun eigen unieke functie hebben en nauwgezet moeten samenwerken om goed te functioneren. De belangrijkste functies van de huid zijn:
De huid bestaat uit een wirwar van weefsels, vaten, kliertjes en zenuwen. In zijn algemeenheid zeggen dat de huidcellen aan de oppervlakte steeds platter en levenloos worden. De huid kan grofweg in drie lagen worden opgedeeld:
Je huid is je eerste verdediging en waarneming tegenover en van een vijandelijke omgeving. Huidproblemen zijn dan ook een teken of een symptoom van een onderliggend probleem. Veelvoorkomende huidproblemen en / of huidaandoeningen zijn:
Huidproblemen en aandoeningen zijn zeer algemeen en veelvoorkomend. Er is bijna niemand die nog nooit te maken heeft gehad met een huidprobleem. Het diagnosticeren van een aandoening van de huid komt allereerst neer op goed kijken en beschrijven van de huidproblemen. Hier is een naam voor: de morfologie van huidproblemen.
Verder zijn voorgeschiedenis, genetische aanleg, anamnese (verhaal van de patiënt) van belang voor het stellen van een diagnose van de huidproblemen. In sommige gevallen is er er verder onderzoek nodig om de specifieke aandoening vast te stellen. Hiervoor kan er een huid- of bloedmonster worden afgenomen. Zoals eerder gezegd komen huidproblemen vaak voor in samenhang met of als gevolg van andere aandoeningen.
Huidproblemen en aanverwanten aandoeningen worden op de volgende behandeld: