1. Home
  2. Gevolgen hard water
  3. Waarom zijn waterbedrijven zo negatief over het ontharden van water?

Waarom zijn waterbedrijven zo negatief over het ontharden van water?

Waarom waterbedrijven zo negatief over ontharden

Dat is voor ons ook gissen. Drinkwaterbedrijven in Nederland hebben een monopolie op de watervoorziening en daarmee een grote verantwoordelijkheid en ook de plicht om haar consumenten volledig, eerlijk en objectief te informeren. Niet misleidend en oneerlijk. Helaas was dat wel de conclusie van de Reclame code commissie ten aanzien van de voorlichting van het Zeeuwse drinkwaterbedrijf Evides. Die voorlichting in Zeeland staat helaas niet op zichzelf. Bij de meeste waterbedrijven in Nederland is het niet veel beter gesteld. 

Ik ben niet alleen directeur van Aquacombi maar ook gebruiker van zacht water en door deze 'voorlichting' van de waterbedrijven slaat me de schrik soms om het hart. Moet ik calcium en magnesiumpillen gaan slikken? Lossen mijn leidingen op? Is onthard water helemaal niet beter voor het milieu? Is het ook niet waar dat mijn waterontharder aanzienlijk bespaart op de levensduur van mijn boiler, wasmachine, vaatwasser, strijkijzer, elektrische kokers, en het koffiezetapparaat?

Geen echte antwoorden op deze vragen op de websites van de waterbedrijven. Wel veel waarschuwingen. De voordelen van minder kalk blijven beperkt tot de vermelding dat je minder (af)wasmiddel nodig hebt. Evides meent zelfs de oplossing tegen kalk te hebben door het aanbieden van een "concreet handelingspectief": "Kalkaanslag kunt u milieuvriendelijk verwijderen met schoonmaakazijn". Als consument wil ik dan graag weten hoe ik met mijn azijndoekje bij het verwarmingselement van de warmwaterboiler kom? En van de cv-ketel, de wasmachine en de vaatwasser? En wat kun je milieuvriendelijk doen tegen de geur als je de badkamertegels met azijn hebt schoongeboend? Moet je eerst de azijn laten intrekken? Puur of verdund? Met een plantenspuit? Daarna de kalkaanslag afsteken met een spatel of liever met een ijzerborstel? En wie is aansprakelijk als de azijn het glazuur van de tegels heeft aangetast?

Onzin. Waterontharders zoals AquaCell zijn veilig, bewezen en inmiddels volledig onmisbaar in een groeiend aantal Nederlandse huishoudens. De waterbedrijven zullen nog meer vingers gaan branden als ze doorgaan met oneerlijke en misleidende reclame.

Heeft u ook een reactie van uw waterleidingbedrijf gekregen nadat u informeerde over een waterontharder zoals AquaCell? Die lezen wij graag.

UPDATE 18-01-2015:

Op 17 januari 2015 publiceerde emeritius hoogleraar in de voedingsleer Martijn Katan een opiniestuk in NRC Handelsblad over de misleidende advertentie van Evides. Hij stelt daarin onder andere: "En dan het Zeeuwse leidingwater. Kan dat ons van mineralen voorzien, zoals waterproducent Evides suggereerde? Helaas niet. (...) Leidingwater bevat dus geen mineralen in hoeveelheden die van belang zijn en het verwijderen van die laatste restjes mineralen door ontharding levert geen gevaar voor de gezondheid. Daar heeft waterproducent Evides zich op verkeken, en mede daarom wees de Reclame Code Commissie de klacht van de ontharderfabrikant toe.

Wie iets positiefs over leidingwater wil zeggen kan beter vertellen dat er geen suiker, alcohol of verzadigd vet in zit. Die hebben meer invloed op onze gezondheid dan calcium of ijzer. “Water bevat niks en juist dáárom is het gezond.” Dat lijkt me een mooie slogan voor een nieuwe advertentie".

AquaCell is een product van Aquacombi