1. Home
  2. Gevolgen hard water
  3. Wat kost hard water?

Wat kost hard water?

Kosten

Hard water heeft gevolgen, ook voor uw portemonnee. De kosten van hard water worden steeds beter in kaart gebracht. Het Amerikaanse Water Quality Organisation liet een omvangrijk onderzoek [1] doen naar de voordelen van zacht (volledig onthard) water ten opzichte van kalkhoudend water. Deze voordelen hebben we gebundeld en gekwantificeerd. Onze conclusie: de kosten van hard water (in dit voorbeeld 8 dH) voor een gezin van 4 personen lopen al snel op tot 500 euro per jaar. Hieronder een samenvatting.

Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat warmwaterapparatuur al bij een minimale waterhardheid rendement verliest (5,4%) en dat het volledig ontharden van het water (vanaf welke waterhardheid dan ook) een halvering van het verbruik van (vaat)waspoeder en andere zeepproducten mogelijk maakt. Daarnaast kunnen deze machines op een lagere temperatuur draaien voor een zelfde of een beter resultaat. Bij elkaar genomen heeft dat de volgende implicaties:

Energiekosten

Elektriciteit

Doordat de vaatwasser en de wasmachine bij gebruik van zacht water op een lagere temperatuur kunnen draaien bespaart een 4-persoons huishouden ongeveer 40 euro electriciteitskosten per jaar.

Gas

Het rendement van het tapwatersysteem van uw CV zal bij gebruik van kalkhoudend water met 5,4% dalen. Bij de huidige gasprijs zal het volledig ontharden van het water een besparing van ongeveer 20 euro opleveren voor een 4-persoons huishouden.

Zeep en schoonmaakmiddelen

Het gebruik van zeep en schoonmaakmiddelen kan volgend het Amerikaanse onderzoek minimaal worden gehalveerd (overigens geven veel van onze klanten aan wel 75% te besparen). Dat lijkt geen spectaculaire besparing, maar schijn bedriegt. Kijkt u eens in uw keuken-en badkamerkastje. Maak een lijstje (shampoo, zeep, bodylotion, allesreiniger, WC-reiniger, antikalkmiddelen, (vaat)wasmiddelen, wasverzachter, scheerschuim, et cetera) en bereken vervolgens hoeveel u deze producten gebruikt en wat u ervoor betaalt. Tel dat op en halveer. Dat is de besparing die u minimaal kunt realiseren.

Wij hebben berekend dat er per persoon op jaarbasis zo'n 100 euro kan worden bespaard.

Behoud van apparatuur

De WQA vond een lineair verband tussen de waterhardheid en defecten van CV-installaties. Sommige CV-installaties gaven er de brui aan als er niet op tijd werd ontkalkt, anderen gaven storingen of werkten merkbaar minder goed. Bij een voor Nederlandse begrippen gemiddelde waterhardheid (8 dH) moet er minimaal elke 4,5 jaar worden ontkalkt om problemen te voorkomen. Een servicebeurt kost al snel 125 euro. Wij hebben berekend dat u - over de gehele afschrijvingsperiode van een combiketel (10 jaar) op jaarbasis 27,50 euro kunt besparen op het onderhoud van de CV.

Helaas is er geen recent wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen hard versus zacht water op het behoud van andere warmwaterapparaten (het laatste onderzoek dateert uit de jaren ‘70 en mag niet meer als valide worden beschouwd). We weten zeker dat die relatie nog steeds bestaat, maar we laten het bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs achterwege.

Totale kosten van hard water

Als we alle kosten van hard water optellen komen we tot het volgende bedrag voor een 4-persoons huishouden:

Gas: 20 euro
Elektriciteit: 40 euro
Onderhoud CV: 27,50
Zeep en schoonmaakmiddelen: 414 euro
Totale besparing per jaar: 501,50 euro

Voor een uitvoerigere uitwerking en onderbouwing leest u dit artikel.

[1] D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute

AquaCell is een product van Aquacombi