1. Home
  2. Zacht water
  3. Kan ik mijn cv-installatie bijvullen met onthard water?

Kan ik mijn cv-installatie bijvullen met onthard water?

Onthard water in cv installatie

Of u onthard water in uw CV-installatie kunt doen hangt met name af van uw CV-fabrikant. Lees vooral de garantievoorwaarden van de fabrikant goed. Hard of zacht water maakt voor de cv-installatie in die zin veel uit dat hard water kalkaanslag veroorzaakt en daardoor een goede werking van de installatie belemmert zoals blijkt uit verschillende onderzoeken [1]. Er zijn dan ook fabrikanten van cv-installaties zoals ATAG die volledig zacht water in hun installaties aanraden. Maar, er zijn ook fabrikanten die dat juist niet doen en de garantie koppelen aan het gebruik van water dat niet behandeld is.

Wel of geen zacht water in CV-installatie?

Dus, wat te doen? Sommige fabrikanten die de garantie koppelen aan het gebruik van onbehandeld water zijn met ons in gesprek om testen te organiseren waarbij we de effecten van onthard water op hun warmtewisselaars gaan bekijken. Wij zijn stellig overtuigd vergelijkbare resultaten te gaan zien zoals bij koperen leidingen waarvan de corrosiesnelheid afnam zodra die in contact kwamen met zacht water van 0 dH. Zacht water uit een ionenwisselaar zoals de AquaCell is namelijk beter voor metalen.

Dat laat onverlet dat u in de tussentijd de aanwijzingen van de fabrikant wel in acht moet nemen. Wanneer deze graag wil dat u het systeem bijvult met hard water dan raden wij ook aan om dit voorlopig te doen.

Waarom dit misverstand? Nou, wij denken dat het te maken heeft met het bijvullen van het cv-systeem. Daarbij zou er lucht in de cv-ketel kunnen komen en zuurstof is een belangrijke oorzaak van corrosie.

De bypass van de AquaCell activeren

Cv-installaties zijn in Nederland vaak gesloten systemen. Koud water wordt dan via een warmtewisselaar indirect verwarmd door de ketel. Zacht water zal alle bestaande kalk in het systeem geleidelijk verwijderen. Dit verhoogt het rendement van een verkalkte installatie aanzienlijk en zal u op jaarbasis een besparing opleveren. Dat laat onverlet dat sommige fabrikanten het gebruik van behandeld water uitsluiten in hun voorwaarden. Als dit het geval is dan kunt u de bypass van de AquaCell activeren tijdens het vullen van de installatie.

Update: 6-12-2012 verscheen er een onderzoek naar het gebruik van zacht water in cv-installaties. De Engelse onderzoekers concludeerden dat zacht water beter is voor gebruik in boilers.

In Nederland onderzocht Martin Kleinman overigens het effect van zacht water op een zonneboiler.

 

Conclusie: Uit onderzoek blijkt dat zacht water beter is voor uw CV-installatie. Of u uw CV mag vullen met zacht water hangt echter af van de garantievoorwaarden van uw CV-fabrikant.

 

[1] D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute.

 

AquaCell is een product van Aquacombi