Wat is de terugverdientijd van waterontharders?

De terugverdientijd van een waterontharder is met name afhankelijk van de hoeveelheid water die u (jaarlijks) verbruikt. Maar dit is niet de enige factor die het tempo bepaalt waarin de investering zich terugbetaald. In dit artikel zetten we alles voor u op een rijtje.

Conclusie van dit artikel:

Onthard water bespaart energie en zorgt voor een besparing op zeep- en (vaat)wasmiddelen. Het verhoogt de waskracht en voorkomt storingen en defecten aan watergebruikende apparatuur. Leidingen, kranen en douchekoppen behouden daarbij een hoge doorstroom zonder dat ontkalken nodig is. De onderzochte besparing(en) begroten we op 501,50 euro per jaar voor een gezin van vier personen. De totale besparingen zijn echter groter.

De terugverdientijd van een AquaCell waterontharder gaan we bepalen aan de hand van de volgende zeven punten.

#1 Kalkafzetting en energie(verlies)

Kalkaanslag in de douche staat eenzaam bovenaan als het gaat om ergernissen in en (rond)om het huis. Niemand houdt ervan om kalkaanslag weg te moeten boenen. Het voelt ook zo nutteloos door het repeterende karakter van de werkzaamheden. Maar er gaan ook kosten mee gepaard. Diezelfde kalk zet zich namelijk af op de verwarmingselementen van uw watergebruikende apparatuur. Elke millimeter kalkaanslag die zich hierbij afzet zorgt voor rendementsverlies:

Kalkafzetting (mm) 0,4 0,8 1,6 3,2 4,8 6,4 9,6 12,7 16 19
Rendementsverlies 4% 7% 11% 18% 27% 38% 48% 60% 74% 90%

Door water volledig te ontharden kan er jaarlijks en per persoon 7,1 M3 aan gas worden bespaard. Voor een vierpersoons huishouden komt dit neer op 20 euro per jaar.

Stroomkosten voor hetzelfde gezin kunnen jaarlijks met 40 euro verlaagd worden en de kosten voor het onderhoud van de centrale verwarming dalen met 27,50.

Jaarlijkse energiebesparing

#2 Zeep en (vaat)wasmiddelen

Zeep werkt veel minder goed in hard water. Dat komt doordat zeepdeeltjes reageren met calcium en een neerslag vormen. Een grijze suspensie van kalk en zeep die we dus ook kalkzeep noemen. Het is dezelfde substantie die je ook ziet wanneer je een bad laat leeglopen. De rand die dan achterblijft is een combinatie van kalk, zeep en vuil.

Ook dit principe zorgt voor kosten. Je hebt immers meer zeep nodig omdat er een heleboel zeep verloren gaat.

Boodschappenlijst

Door water volledig te ontharden kan er maar liefst 50% worden bespaard op zeep, (vaat)wasmiddel en andere schoonmaakmiddelen. Dit levert een hele forse besparing op. Van belang is wel de bereidheid tot vermindering van zeepverbruik en ook persoonlijke merkvoorkeur speelt een rol.

Jaarlijkse besparing zeep en schoonmaakmiddelen

Lees voor een onderbouwing van de cijfers hierboven ook dit artikel over de besparingen van waterontharders.

Omdat het totaal afhangt van de mate waarin u uw apparatuur in huis onderhoudt - en / of de hoeveelheid watergebruikende apparatuur die u überhaupt bezit - wat voor kostenpost dit oplevert hebben we deze niet meegenomen in onze berekening van de terugverdientijd. Maar dat er hier een kostenbesparing gerealiseerd kan worden staat buiten kijf.

#3 Koffie en thee

Koffie en thee smaken beter met volledig zacht water. Daar is de Engelse theemaker Twinings vrij duidelijk over op haar website.

Ilse Eggink trouwens ook in deze video:

 

Maar om heel precies te zijn heb je er ook minder van nodig. Ook hier geldt: wij laten het aan de lezer over om dit mee te wegen in de terugverdientijd. We raken hier ook aan het aspect ‘comfort’. En hoe zou je dat financieel moeten meewegen?

#4 Zachte huid

Je huid wordt er zo zacht van zegt Ruud van Nijnatten, over comfort gesproken. Deze mening wordt gedeeld door inmiddels ontelbare aantallen mensen die gemerkt hebben dat de harde deeltjes in leidingwater nou niet bepaald een gunstige invloed hebben op huidproblemen zoals eczeem of psoriasis Maar ook hier geldt dat het feitelijk onmogelijk is om alle smeersels of uren aan dermatologische zorg hier te declareren vanwege het sterk persoonlijk karakter van deze aspecten. Ook dit laten we graag aan u als lezer over.

#5 Makkelijk schoonmaken

Is schoonmaken makkelijk(er) zonder kalk? Ja. Simpel. Oppervlakken zonder kalk hebben geen urenlang geboen nodig om weer te glimmen. Douchekoppen hoeven niet in een azijnbad en het aanrecht is een stuk sneller toonbaar zonder kalkaanslag. Dat dit tijd en geld scheelt is wel duidelijk. Maar hoeveel? Geen idee en het is praktisch onmogelijk om hier een prijssticker op te plakken wat ons betreft.

#6 Kleding en servies gaat langer mee

Glascorrosie is makkelijk voor te stellen wanneer je een handvol gruis in een vaatwasser gooit. Wat is er anders aan het wassen met hard water? Ditzelfde geldt voor kleding die in een wasmachine gaat. Wassen met zacht water kan op lagere temperaturen met minder waspoeder.

Alleen voor de eerste 2 punten van onze opsomming willen en kunnen we harde cijfers koppelen aan de (volledige) ontharding van het water in de woning van een gemiddeld Nederlands gezin. Dat voordeel #3 tot en met #7 aanvullende besparingen en dito comfort opleveren is wel duidelijk. Maar hoeveel? Oordeelt u vooral zelf.

 

Wij durven al met al de terugverdientijd van een waterontharder te stellen op minimaal 125 euro per persoon per jaar.

 

Literatuurlijst

[1] D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute.

[2] Water Quality Association (2011). Benefits of Softened Water. Geraadpleegd op 3 mei 2016.

[3] Vitens (2016). Wetenswaardigheden: hoeveel water gebruiken we per dag? Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.vitens.nl/service/veelgestelde-vragen/weetjes-en-achtergrondinformatie#qa-11-hoeveel-water-verbruiken-we-per-dag

[4] Wikipedia (2016). Soortelijke warmte. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_warmte

[5] Milieu Centraal (2016). Energieprijzen. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/energieprijzen/

[6] Greenem (2016). Wat kost de wasmachine per keer? Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.greenem.nl/wat-kost-een-wasmachine-per-keer/

[7] Milieu Centraal (2016). Energie besparen: wasmachine. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/wasmachine/

[8] Consumentenbond (2016). Zuinige vaatwasser. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.consumentenbond.nl/vaatwasser/zuinige-vaatwasser

[9] Milieu Centraal (2016). Energie besparen: vaatwasser. Geraadpleegd op 3 mei 2016. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/vaatwasser/

Wij scoren een 4.9 uit 5 op een
totaal van 434 reviews.
En daar zijn we trots op! Via Google Reviews